Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
08.08.2014

Russland stanser norsk import

Skal også gjelde fisk

Russland har innføt importforbud for en rekke varer, også fisk. Forbudet omfatter produkter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Importforbudet skal gjelde i ett år, ifølge statsminister Dmitrij Medvedev.

-Russland er det støste enkeltmarkedet for norsk sjømat og dette kan få stor betydning for norsk fiskerinæring, i alle fall på kort sikt, sier leder i Fiskarlaget Kjell Ingebrigtsen. Han forventer at norske myndigheter nå gjø det som er mulig for å sikre markedsadgang for norske produkter og gjenopprette det gode handelssamarbeidet med Russland.

-Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at de arbeider for å avdekke detaljene i det russiske importforbudet. For våre medlemmer vil det spesielt være pelagisk sektor som blir berøt, altså sild og makrell som markedsmessig får betydning ved svekket eller redusert marked, eller sågar om det skulle vise seg at det blir et totalt bortfall av Russland som importø av norske fiskeprodukter, sier Ingebrigtsen.

Norsk sjømatnæring eksporterer også laks, øret og noe torsk, samt en del andre produkt til Russland.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev sa torsdag at importforbudet trer i kraft umiddelbart og at det altså skal vare i ett år.

Ifølge Dagbladet er det det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti som siterer en talsmann på de siste detaljene om Russlands importforbud mot matvarer fra Vesten. Forbudet er en reaksjon på de vestlige sanksjonene mot Russland som ble innføt i forrige uke på grunn av Russlands rolle i krigføingen i Ukraina.

Nyhetsbyrået skriver at Russlands import av amerikanske landbruksprodukter oversteg åtte milliarder kroner i fjor. EUs eksport til Russland var på nesten 100 milliarder kroner.
Norge eksporterte i 2013 sjømat for 6,6 milliarder til Russland, ifølge tall fra Norges sjømatråd.