26.03.2025

Reagerer på rapporteringskrav

-Må være en nedre grense

– Norges Fiskarlag reagerer sterkt på at myndighetene innfører krav om elektronisk rapportering for alle fartøy fra 1. januar 2026. Vi har en rekke ganger advart mot en rigid innføring av rapporteringskrav, og pekt på at det må være en nedre lengdegrense, sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag.

Nærings- og fiskeridepartementet opplyste i en pressemelding fredag 21. mars at det innføres fangstrapporteringskrav for hele fiskeflåten fra 2026. Det ble samtidig varslet endringer når det gjelder håndhevelsen av de nye kravene, som går på elektronisk sporing- og rapportering (EMS og VMS).

Går for langt

– Fiskarlaget anerkjenner behovet for korrekt fangstrapportering fra hele fiskeflåten. Samtidig burde det være innlysende at de aller minste fartøyene, som oftest er åpne båter som drifter noen uker i året, må unntas fra kravene om elektronisk rapportering av rent praktiske årsaker, sier Kåre Heggebø.

Fiskeridirektoratet sendte en rapport til Nærings- og fiskeridepartementet i august 2024 med evaluering av sporing- og rapportering for fartøy under 15 meter. 

Fiskeridirektoratet inviterte næringen til å komme med sine innspill til rapporten før den, sammen med innspillene, ble oversendt Nærings- og fiskeridepartementet. 

– Rapporten omtaler ikke fartøy under åtte meter og Fiskarlaget påpekte i vårt innspill til rapporten at vi forutsatte at rapporteringskravene kun omfattet en utvidelse avgrenset til fartøy ned til åtte meter. Det er derfor både overraskende og skuffende at myndighetene nå har besluttet at rapporteringskravene skal gjelde for alle merkeregistrerte fartøy fra 1. januar 2026. Det gås nå for langt og dette er ikke gjennomførbart i praksis, sier Kåre Heggebø.

Fiskarlaget ber om endringer

Fiskarlaget har derfor i et brev til Nærings- og fiskeridepartementet bedt om at det settes en nedre lengdegrense på åtte meter med unntak fra rapporteringskravene. Alternativt foreslår Fiskarlaget en løsning som gir fartøy under åtte meter dispensasjon, dersom kostnadene ved å innføre ERS er uforholdsmessig høye i forhold til fartøyenes omsetning.

Videre påpeker Fiskarlaget at overgangen fra myk til ordinær håndheving for fartøy over 11 meter bør skje med tilstrekkelig informasjon til aktørene om hva dette innebærer i praksis.

– Dette er en viktig sak for mange av våre medlemmer, og den har både prinsipielle og praktiske sider. Vi har derfor bedt om et møte med fiskeri- og havministeren for å diskutere saken nærmere, og forhåpentligvis finne løsninger som er til å leve med også for den aller minste fiskeflåten, sier Kåre Heggebø.

Momenter fra NFDs pressemelding:

· Utvidede rapporteringskrav: Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet at krav om VMS (Posisjons- og fangstrapportering) og ERS (Elektronisk fangstrapportering) skal gjelde for alle merkeregistrerte fartøy fra 1. januar 2026. Dette omfatter også de minste fartøyene, noe Norges Fiskarlag finner problematisk.

· Håndheving av regler: For fartøy over 11 meter oppheves myk håndheving fra 21. mars 2025, mens fartøy mellom 10 og 11 meter får utvidet periode med myk håndheving frem til 1. januar 2026. Fartøy under 10 meter får myk håndheving frem til 1. januar 2028.

· Dispensasjon og krav til fartøy under 10 meter: Fiskeridirektoratet kan allerede i 2025 stille krav om posisjons- og fangstrapportering med VMS og ERS for fartøy under 10 meter dersom det er nødvendig for å føre kontroll med vilkår i dispensasjoner og særtillatelser.

Les hele departementets informasjon i denne lenken