
Prototype klar
Pose for avkapp
En nyutviklet pose for avkapp ble onsdag presentert på fiskernes scene under fiskerimessa. Også bionedbrytbare redskaper var tema i arrangementet.
Avkapp i forbindelse med bøting og annen aktivitet om bord får nå en ny «adresse».
Avkapp kan heretter puttes i og samles opp i den nye posen som også har hendige løsninger for bøteredskaper, kniv, bøtetau og til og med mobiltelefon.
Den nye posen er utviklet av Nothuset i samarbeid med Univern og en prototype ble presentert på et arrangement i regi av oss på Fiskernes fellesstand onsdag.

Maria Pettersvik Arvnes sier posen ser veldig fin ut og at hun gleder seg til å høre hva fiskerne synes om det nye produktet.
Norges Fiskarlags Maria Pettersvik Arvnes har i en tid hatt kontakt med Thomas A. Lehre i Nothuset om saken og de siste to ukene har den nye posen tatt form.
Lehre deltok i en presentasjon av løsningen på scenen i Hall E og mange viste interesse for det nye produktet, som også vil være tilgjengelig på Fiskernes fellestand under messa.

Skal testes ut
Maria Pettersvik Arvnes sier hun nå vil ta kontakt med flere fiskere for å teste ut den nye løsningen, som fortsatt anses å være under utvikling.
-Målsetningen var å komme opp med et produkt som gjør det enklere å samle opp taustumper og avkapp, og førsteinntrykket er definitivt at posen ser ut til å være laget på en brukervennlig måte, sier hun.
Nedbrytbare redskaper
Under arrangementet ble det også satt fokus på arbeidet som SINTEF gjør som en del av prosjektet Dsolve, med å utvikle bionedbrytbare redskaper.
Informasjonsleder Jan-Erik Indrestrand i Fiskarlaget intervjuet Anja Alvestad om status og fremdrift i prosjektet.
Anja Alvestad arbeider for øvrig med en doktorgrad knyttet til den forskningen og utviklingen hun nå er en del av på nedbrytbare fangstredskaper.

Fungerer, er kostbart
Hun viste frem flere typer nedbrytbare tau og både garn og lineutstyr som er under utprøving (bildet over).
Hovedutfordringen nå beskriver hun å være at løsningene ikke er kommersielt tilgjengelig og at det fortsatt vil ta tid å utvikle gode og holdbare løsninger.
Hun var samtidig tydelig på at produktene fungerer og at de fisker godt. Det har hun med selvsyn fått erfare under de turene hun har vært med fartøy ut på fiske.
Anja Alvestad sa også at prisene på utstyret som finnes i dag er høye.