16.02.2024

Promoterer silde-eventyret

Bokomtale

«Havets sølv – Kystens gull». Det er den glitrende tittelen på boka fra avismann Per Helge Pedersen. Krydret med masse egne foto har den tidligere redaktøren av Fiskaren dokumentert sildas betydning på kysten.

Per Helge Pedersen har gitt ut en rekke bøker om ulike tema. Det siste året har han imidlertid vært på flere tokt til møteplasser og samfunnshus for å fortelle om sildeventyret langs kysten. Vi i Fiskarlaget har også fått besøk i forbindelse med en pågående foredragsturne fra den erfarne avismannen.

Boka hans har vært til salgs et godt år nå, og mange har sikret seg det margfulle verket med utgangspunkt i Kristiansunds posisjon i vintersildefisket fra 50-tallet og utover.

Boka er rikt illustrert, med svært mange bilder fra aktivt fiske i toppårene.

Han har blant annet gjengitt den dramatiske historien til «Furenak» som holdt på å forlise som følge av kreftene i sildestimen. Båten klarte seg, men det ble et etterspill om bergingslønn for båten.

Historien ble for øvrig dokumenter av Pedersen selv, fordi han som ungdom i 1967 var med et annet fartøy på havet og var tett på den dramatiske situasjonen på feltet.

Andre båter var ikke like heldige og boka gjengir og omtaler en rekke hendelser, der ofte tungt lastede fartøy ikke kom i land med sin verdifulle last.

Sammen med tidligere kollega Åge Olsen fra Nordmørsavisa Tidens Krav gir Pedersen en fyldig beskrivelse av betydningen silda hadde for aktivitet lokalt.

Du får både historien om hvordan de lokale barna snek seg om bord med bøtter som de brukte for å sikre seg andeler av fangsten med, og så bar det av gårde til byens husmødre for å selge sild for 10 øre stykket.

Han forteller om da et av de politiske ungdomspartiene gikk i bresjen for å lage pikant kveldsunderholdning for de mange tusen tilreisende fiskerne. Tilstrømmingen både til dette arrangementet og køer foran kino, samfunnshus, restauranter og festsaler var lange – særlig under landliggeperioder.

Fiskeriene bidro også til teknologisk utvikling, og dette er også en del av fremstillingen. Kraftblokk og Triplex, sidepropeller og nøter i nye materialer er bare litt av det forfatterne kommer innom.

-Det var for det meste beinhard jobbing og det kunne bli måneder i samme arbeidstøy, men utviklingen gjorde at det etter hvert ble mindre tungt slit for mannskapene på de mange båtene, forteller han.

Per Helge Pedersen har fremdeles «Havets sølv – Kystens gull» tilgjengelig.

Om boken er av interesse kan du kontakte ham på

906 01 543 eller php@phpinnovation.no