Positiv til hummerfreding
Fiskarlaget om Kragerø-sak
Norges Fiskarlag er positive til et forslag om fredningsområde for hummer ved Kragerø. Dialogen mellom kommunen og fiskerne fremheves som god i prosessen.
I sum virker forslaget til fredningsområde for hummer i Kragerø kommune, samt restriksjonene knyttet til dette, å ta rimelig hensyn til de synspunktene fiskerne har fremmet, skriver saksbehandler Jan Henrik Sandberg i Fiskarlagets høringsbrev.
Ikke minst fremhever Norges Fiskarlag i høringssvaret at både kommunen og Fiskeridirektoratet i denne saken har hatt en god dialog med fiskerne.
-Vi antar at det foreslåtte fredningsområdet vil bidra til en økning av hummerbestanden i området, og på dette grunnlaget er Fiskarlaget positivt innstilt heter det i høringssvaret, som er utarbeidet i samarbeid med Telemark Fiskerlag og Fiskerlaget Sør.
Avgrenset fredningsområde
Det aktuelle fredningsområdet omfatter et område nordvest av Jomfruland, med et areal på om lag 2,5 kvadratkilometer. Det foreslås forbud mot bruk av all redskap som kan fange hummer (fiske med garn, ruser og teiner hele året). Fiske med redskap som ikke berører bunnen (snurpenot og krokredskap) vil kunne drives som før.
Prosess
Kragerø kommune har lenge vist interesse for å ivareta hummerbestanden og koblet seg på denne saken i 2014, da Fiskeridirektoratet inviterte interesserte kystkommuner til å etablere nye fredningsområder for hummer.
Kragerø er den første kommunen som har fulgt opp denne oppfordringen. Kommunens forslag har blitt oversendt Fiskeridirektoratet, som nå har sendt saken på høring. Det vil være opp til Nærings- og fiskeridepartementet å fastsette den endelige forskriften.
Fiskarlagets overordnede syn
Det er langs kysten vi har våre viktigste gyteområder, oppvekstområder og flere av våre viktigste fiskerier. Dersom vi forvalter vår kysten, bestandene og hensynet til sjømattrygghet på en god måte, vil vår fornybare matproduksjon kunne foregå i et «evighetsperspektiv». Fiskarlaget er derfor positivt innstilt til tiltak som kan bidra til å verne om disse verdiene, inkludert tiltak som kan styrke bestandene av vill hummer.
Fremhevede merknader
Fiskarlaget fremhever også følgende momenter i sitt svarbrev:
– Verneprosesser som dette må ikke føre til at fiskerne kan få forbud mot å fortsette sitt tradisjonelle fiske på viktige fiskefelt.
– Det er både positivt og nødvendig at fiske som ikke er i konflikt med verneformålet fortsatt kan foregå.
– Effekten av fredningsområdet bør evalueres etter 10 år. Det er i denne sammenhengen også positivt at Fiskeridirektoratet nå vil gjennomføre en bredere evaluering av fredningsområdene for hummer fra 2006, som ble etablert i nært samarbeid med yrkesfiskerne. Dette vil kunne gi nyttige innspill til eventuelle regelendringer og gi kommende bevaringsområder økt legitimitet.
– Yrkesfiskeriene langs Skagerrakkysten foregår langs Norges tettest befolkede område. Dette gir særlige utfordringer med hensyn til miljø og sameksistens. Hvordan disse forholdene best kan håndteres er nærmere beskrevet i «Handlingsplan for kystfiske i Sør-Norge», som landsstyret i Norges Fiskarlag vedtok i 2011.
Les Fiskarlagets høringsbrev her:20150612_Fredningsområde_hummer_Kragerø.pdf