Regjeringens forslag betyr kroken på døra for fiskeriene i Oslofjorden
SITUASJONEN I OSLOFJORDEN
La oss finne en bedre løsning – en som lar Aina og Martin møte fremtiden som fiskere!
Fiskerne som er ute på fjorden hver dag, vet bedre enn noen at miljøtilstanden i Oslofjorden er under press. Situasjonen krever mange tiltak og virkemidler.
Men tiltakene regjeringen nå har foreslått vil ha enorme negative konsekvenser for næringen – uten at vi vet effekten av dem.
Over 1000 mennesker jobber i fiskerinæringa langs Oslofjorden. Sammen skaper de verdier for om lag en milliard kroner hvert år. Det er tusen millioner kroner! Om regjeringens tiltak gjennomføres, står deres arbeidsplasser i fare.
Aina Revhaug, “kvinnskap” på reketråleren Saga, ser på fremtiden med bekymring.
Dette er regjeringens foreslåtte tiltak:
- Adgangen til å gi dispensasjon fra påbudet om sorteringsrist i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål fjernes.
- Bruk av oppsamlingspose og krepsespalte i fisket etter reker med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål forbys.
- Fiske med bunnsatte garn, line, snurrevad, ruser og annen redskap egnet til å fiske bunnfisk forbys i hele fjorden.
- Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot bunnsatte garn fjernes.
- Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot fiske i gytefelt for torsk fjernes.
- Fartøy med hjemmelslengde over 11 meter i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål kan kun fiske utenfor grunnlinjene.
- Fiske etter brisling og sild forbys i Oslofjorden innenfor en linje som følger de sørlige grensene til nasjonalparkene.
- Fartøy med hjemmelslengde over 13 meter i fisket etter brisling og sild kan kun fiske utenfor grunnlinjene.
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 1 (Indre fjord).
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 2 (Færder nasjonalpark).
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 3 (Hvaler nasjonalpark).
Bli bedre kjent med to av dem som har sitt daglige virke i Oslofjorden: Hans Olav og Håkon
Fiskarlagets syn på de konkrete forslagene i meldingen
Oslofjorden er under press, og tiltak må iverksettes for å bedre situasjonen. Men fiskerne kan ikke bære ansvaret alene. Vi må ha løsninger som tar vare på både naturen og fiskeriene – og da må alle bidra.
For fiskeriene i Oslofjorden vil spesielt nullfiskeområdene bety kroken på døra. Tiltakene må være fornuftige og balanserte, og basere seg på forskning. Vi har ikke råd til å eksperimentere med folks arbeidsplasser.
-
Effekten av nullfiske er uklar
Det mangler reell forskning på effekter av nullfiske, ettersom det ikke er gjort undersøkelser i områder der det ikke har vært fisket eller trålet i Oslofjorden. Det er høyst usikkert hva innføring av nullfiskeområder vil føre til. Det eneste vi vet er at arbeidsplasser vil forsvinne.
-
Nullfiske vil uansett ikke hjelpe torskebestanden
Det er i dag langt færre av de artene vi har vært vant til er tallrike, som for eksempel torsk. Dette skyldes høyst sannsynlig de godt dokumenterte storskala endringene i havklima og planktonsamfunnet. Derfor vil ikke nullfiskeområder hjelpe stort på dette problemet.
-
Reketrålen er effektiv og selektiv
Trålen som brukes i Oslofjorden er spesialtilpasset de lokale forholdene. Det tråles skånsomt og med en slik presisjon at korallrev, fjell og store steiner unngås. Det brukes sorteringsrist for å unngå større fisker, og større maskevidde enn pålagt for å slippe ut små reker som ennå kan vokse seg større.
-
Alle som påvirker Oslofjorden, må bidra
Fiskeridirektoratet understreker at strengere fiskeritiltak vil ha liten effekt dersom det ikke innføres tiltak for alle relevante aktører. Elver fra store deler av Østlandet har sine utløp i Oslofjorden, og utslipp fra kommunale avløp og avrenning fra landbruket er store påvirkningskilder.
SITUASJONEN I OSLOFJORDEN
Vi må være sikker på at grepene vil oppnå ønsket effekt for miljøet – før de innføres
De foreslåtte tiltakene vil ha enorme konsekvenser for fiskeflåte, fiskeindustri og sysselsetting i de fiskeriavhengige lokalsamfunnene langs Oslofjorden.
Derfor må vi være sikker på at grepene vil oppnå ønsket effekt for miljøet – før de innføres. Fiskarlaget mener det er høyst usikkert hva slags effekt regjeringens tiltak vil ha.
Vi sier ja til gode tiltak, men nei til tiltak som potensielt kan rasere en hel næring, ha liten effekt og sette hundrevis av arbeidsplasser i fare.