Siste fra landsmøtet

Siste fra landsmøtet
2021-11-03 12:05
Tok opp trakassering
Landsmøtet
Tok opp trakassering
Seniorrådgiver Helene Jesnes fra Likestillings- og diskrimineringsombudet
Foto: Jan-Erik Indrestrand

Landsmøtet ble onsdag informert og skolert av Likestillings- og diskrimineringsombudet om hvordan man best kan bygge et trygt arbeidsmiljø og arbeide med å skape holdninger mot trakassering.

Utgangspunktet for at Likestillings- og diskrimineringsombudet deltok i Landsmøtet er sakene der kvinner i høst har fortalt om trakassering. Leder Kjell Ingebrigtsen tok også dette opp i sin landsmøtetale, og han omtalte saken som en real og velfortjent ørefik for næring.

Han sa at - kvinner er en ressurs, ikke et mobbeoffer eller objekt. Næringen har mange dyktige og ressurssterke kvinner som både skal ha plass om bord i båten og plass ved styrebordet. Ingen skal oppleve trakassering på jobb. Det er DITT og det er MITT ansvar.


Ombudet 

Dette satte linjen for der seniorrådgiver Helene Jesnes fra ombudet tok tak i og informerte Landsmøtet om hva lover og regler sier om trakassering.

Hun henviste også til ombudets nettside (lenke) som har tilrettelagt både råd og informasjon, samt erfaringer fra ulike deler av arbeidslivet knyttet til trakassering.

Ombudet har arbeidet sammen med en rekke etater om tilsvarende utfordringer i andre bransjer. Både politiet og forsvaret, samt byggenæringen ble nevnt underveis i innledningen til Jesnes.  

Helene Jesnes utfordret også de drøyt 200 i salen til å drøfte hvordan de ville håndtert en sak der de som tilhørere fikk med seg at en skipper spør en kvinnelig ansatt: Ble det noe på deg i går?

-Man bør si fra når man hører den typen prat, sa hun og fikk bifall fra salen.


Flere tiltak

Norges Fiskarlag har denne høsten arbeidet etter flere spor knyttet til trakassering. Nylig behandlet også Landsstyret saken, og gjorde et vedtak om nulltoleranse for trakassering (lenke). 

Han sier trakasseringssaken er en vekker for næringen og at det nå var helt nødvendig å vise at vi mener alvor.

-Når nå også saken tas opp i Landsmøtet er dette uttrykk for at vi ønsker å vise at vi tar dette arbeidet på alvor. Vi må jobbe langsiktig med holdninger og være tydelig på hvor vi står. Dette er et ledelsesansvar på alle nivå, og det er også den enkeltes ansvar, sier Kjell Ingebrigtsen.

Cookies Personvern

Design/utvikling: Luculentus as

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.