Opprenskingstokt med ny rekord
Tapte fiskeredskaper
1637 garn med en samlet lengde på om lag 45 kilometer er tatt opp og fjernet fra havbunnen i løpet Fiskeridirektoratets opprenskingstokt som nå er avsluttet. Dette er ny rekord.
– Alle rekorder er på sett og vis et mål for riktig og god innsats, men slike rekorder som dette, gir allikevel litt blandede følelser. Det er positivt at vi faktisk klarer å fjerne mye av det som står igjen på bunnen, men samtidig urovekkende at denne rekorden i første rekke settes med 20 prosent mindre opprenskingsinnsats enn i 2023, og at det aldri før har stått så mye tapte fiskeredskaper igjen i havet, når toktet avsluttes, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratets Miljøseksjon.
I tillegg til garnrekorden, er det tatt opp kilometervis med liner, tauverk, trålvaier diverse andre redskapskomponenter.
Sirkulærøkonomi
Opprenskingen etter tapte fiskeredskaper er i første rekke et miljøtiltak for å redusere marin forsøpling og et tiltak som reduserer skjult og uetisk beskatning av marine ressurser gjennom spøkelsesfiske, påpeker Fiskeridirektoratet i sin omtale av årets tokt på eget nettsted.
– Et opprenskingstokt som dette bidrar til indirekte verdiskaping gjennom redusert spøkelsesfiske av betydelige mengder av fisk og skalldyr. I tillegg bidrar også toktet til økt sirkulær økonomi gjennom gjenbruk av fiskeredskaper som er tatt opp og levert tilbake til eier. I år det det tilbakelevert redskaper til verdi av over en million kroner, sier Langedal
Omfattende tokt
Årets tokt ble gjennomført i perioden 7. august til 11. september og dekket kysten og eggakanten fra Ålesund til Honningsvåg.
Toktet har pågått døgnkontinuerlig med det innleide fartøyet M/S «Vikingbank».
Arbeidet har dekket kysten og havområdene utenfor, på dyp mellom 50 – 1400 meter, fordelt på nærmere 200 stasjoner.
Totalt er det tatt opp og fjernet 1637 garn av ulike typer, 25250 meter line, diverse juksasnører 16500 meter tauverk, 78 teiner samt mengder av vak og anker samt 8400 meter med snurrevadtau som er forlatt eller dumpa. I tillegg er det tatt opp diverse komponenter fra trålfiske som 5250 vaier, 2 bobins og ca. 300 kvadratmeter med notlin.
I tillegg er det gjennom fasthekting i garn tatt opp en telefon, lysarmatur, kabel, rør, slange, plastduk, hansker, og oljeklær.
Resultat fra hver enkelt stasjon finnes i kartløsningen til Fiskridirektoratet.
Spøkelsesredskap prioritert fjernet
Etterlatte og tapte redskaper vil fortsette å fiske og representerer et uønsket uttak av levende marine ressurser.
Fangsten i garna varierer fra betydelig på dypere områder og lite på grunnere områder. Blåkveite er overrepresentert som art, men omfatter også isgalt, skate, sei, uer, torsk, steinbit og breiflabb. Av skalldyr er det registrert taskekrabbe, trollkrabbe og kongekrabbe. Det ble registrert en død nise, en død håbrann, men ingen sjøfugl, melder Fiskeridikretoratet.
Basert på innmelding
Opprenskingstokt blir i hovedsak planlagt og prioritert på bakgrunn av fiskernes tapsrapporteringer gjennom året.
– Dersom noen skulle være i tvil så er det ulovlig for yrkesfiskere å ikke melde fra om et redskapstap, men selve tapet kan skje selv den beste, påpekes det fra Langedal, som er urolig for utviklingen i tapte redskaper.
– Vi ser at resultat fra dette arbeidet går tregere enn hva vi kunne ønske oss. Slik det ser ut nå så fremstår behovet som økende og dette er svært kostbart arbeid, avslutter Gjermund Langedal.