
Om REM i skotsk sone
Digitalt medlemsmøte
Fiskarlaget har holdt et digitalt medlemsmøte om det nye kontrolltiltaket som innføres for fiske i skotsk sone fra mars 2026. Den nye fjernovervåkningen gjelder alle fartøy over 12 meter uavhengig av nasjonalitet.
Tilgjengelig informasjon om Remote Electronic Monitoring (REM) ble delt i møtet av Jan Birger Jørgensen i Norges Fiskarlag.
Han påpekte at hovedhensikten med møtet var å dele mest mulig av tilgjengelig informasjon og gi næringen en startinfo om det nye konseptet i skotsk sone.
Vil ha oversikt
De nye reglene vil gjelde alle pelagiske fartøy over 12 meter utstyrt med RSW/CSW/fryseri og som bruker not/trål/garn og fisker på små pelagiske arter; makrell, sild, hestmakrell, brisling mv.
Kravet innføres i skotsk farvann fra 7. mars 2026, og med en prøveperiode på seks måneder i forkant, fra 7. september 2025.
Bakgrunnen for tiltaket er å få dokumentasjon på at sjømaten høstes bærekraftig og i samsvar med vedtatte lover og regler.
Kravet er at systemet skal være fullt operativt når fartøyet forlater skotsk havn eller går inn i skotsk farvann for å fiske, frem til fartøyet enten returnerer til skotsk havn eller forlater skotsk farvann.
Skotske myndigheter har krav om en rekke kameraposisjoner, som styrbord, babord, akter, og områder for pumpe, silkasser og fangstbehandling i tillegg til sensorer på vinsjer, kraftblokk og notruller – samt posisjonsrapportering.
Etablert ny enhet
Det er etablert en egen enhet, The Fully Documented Fisheries Unit (FDF) of the Scottish Government, som er en del av Scottish Marine Directorate.
Det er FDF som skal håndtere alle spørsmål om REM.
FDFs kontaktinformasjon og hele presentasjonen som ble holdt i informasjonsmøtet finner du som medlem i Norges Fiskarlag i din medlemsapp.
Ikke i Norge
Jan Birger Jørgensen viste til at vi er kjent med at det i Danmark er installert digitale kamera på alle pelagiske fartøy i DPPO (Danmarks Pelagiske Producentorganisation).
Skotsk REM er et enda mer omfattende konsept, med flere kameraer og sensorer enn det som til nå er etablert på danske fartøy.
Den norske flåten er langt mer sammensatt i størrelse og antall enn det som er tilfelle i våre naboland. Fiskarlaget er ikke kjent med at norske myndigheter arbeider med innføring av tilsvarende kontrolltiltak.
Norges Fiskarlag vil følge saken. Vi antar allerede nå at det vil kunne bli aktuelt med mer om denne saken på et senere tidspunkt.