Fiskarlaget Nyhetsarkiv

2020-04-15 15:15:00
Polartorsk oljeskades
Sårbar for oljesøl
Polartorsk oljeskades
Polartorsken er liten, men av stor betydning i arktis
Foto: Erling Svensen, Havforskningsinstituttet

Hjerteutviklingen hos polartorskelarvene blir alvorlig skadet, selv ved meget lave doser av olje. Det gjør sjansen for å overleve minimal, for en av de viktigste artene ved iskanten, viser ny havforskning.

Havforskningsinstituttet omtaler polartorsken som en «hjørnestein» i økosystemet langs iskanten i Arktis. En arktisk art som trives i kaldt vann og gyter under isen på våren. Den spiser alger, og er selv viktig mat for større fisk, hvaler og sjøfugl. 

– Polartorsken er utrolig viktig i Arktis, vi kaller det en nøkkelart i økosystemet, sier HI-forsker Sonnich Meier til eget nettsted. 

Utsatte fiskeegg for oljedråper 

For å finne ut hvor mye olje polartorsken tåler, utsatte forskerne polartorskeegg for små doser olje i tre dager. Så ble eggene flyttet over i kar med rent sjøvann. Deretter fulgte forskerne nøye med på hvordan eggene utviklet seg, til larver og yngel, det neste halve året. Samtidig hadde de en «kontrollgruppe» med polartorskegg som ikke ble eksponert for olje. 

– Vi så at oljedråpene festet seg på skallet til polartorskeggene, sier Meier. 

Død og feilutvikling  

Forskerne prøvde ut ulike «olje-doser» på forskjellige egg. 

– På høyeste dose døde alle eggene, sier Meier. – På nest høyeste dose utviklet fisken seg feil, den fikk deformiteter som gjorde at den ikke kunne spise, og dermed ville dø av sult. Men den største overraskelsen fikk forskerne da de prøvde den laveste dosen. 

– Først så det bra ut. De døde ikke, de fikk ikke deformiteter, fiskene så sunn og vanlig ut, men det var utenpå. 

Les hele saken hos Havforskningsinstituttet.

Cookies Personvern

Design/utvikling: Luculentus as

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.