Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
23.03.2023

Om Åpenhetsloven

Info til flåteleddet

Åpenhetsloven er en ny lov som også «treffer» fiskerinæringen. Den omfatter i hovedsak større virksomheter, som nå må rapportere tiltak.

Stortinget vedtok lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven) i juni 2021. Loven trådte i kraft 1. juli 2022.

Vi minner om at virksomheter etter loven nå er pliktig til å offentliggjøre en aktsomhetsvurdering innen 30. juni 2023.

Hvem gjelder dette for?

Åpenhetsloven gjelder for virksomheter som omfattes av regnskapsloven § 1-5 og for virksomheter som oppfyller to av åpenhetslovens tre alternative vilkår

  • Virksomheten må ha salgsinntekt på 70 millioner

  • Virksomheten må ha balansesum på 35 millioner kroner

  • Virksomheten på ha et gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret på 50 ansatte

For rederi som direkte er omfattet av åpenhetsloven vises det til følgende artikkel som vi la ut sommeren 2022  (intern lenke)

Virksomheter som direkte er omfattet av Åpenhetsloven er altså pliktig til å offentliggjøre en aktsomhetsvurdering innen 30. juni 2023.

Rederi som ikke selv er omfattet av Åpenhetslovens krav, kan imidlertid inngå i andre virksomheters leverandørkjede og være pliktig til å gi disse opplysninger om egen virksomhet.

Administrerende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag bidro til å orientert om den nye Åpenhetsloven under Fiskarlagets Fiskarmøte i forbindelse med Lofotfishing sist uke.

Eksempler på opplysninger rederiet kan være pliktig til å gi

  • Informasjon om hvordan virksomheten unngår å forårsake eller bidra til negativ påvirkning eller skade på mennesker, samfunn og miljø i virksomheten

  • Informasjon om eventuell kartlegging og risikovurdering som dere har foretatt av deres underleverandører

  • Informasjon om eventuelle brudd på menneskerettigheter og/eller anstendige arbeidsforhold som er avdekket hos dere eller underleverandører, eller risiko for slike brudd

  • Informasjon om konkrete tiltak som er iverksatt for å forhindre brudd som nevnt over

Vi oppfordrer rederier som får henvendelser eller mottar innsynsforespørsler om å ta kontakt med seniorrådgiver Henriette Skaar som har saksansvar i Fiskarlaget.

Det samme gjelder om du har ev. spørsmål til denne saken: