Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
30.01.2023

SAR Queen tar over

Status på innfasingen

– Overgangen har fungert veldig bra, forteller Svein Tore Pettersen, skvadronsjef på 330. SAR Queen er klar på fire av de fem planlagte basene og skal være fullt operativ i løpet av 2023.

I 50 år har redningshelikopteret Sea King stått klar i beredskap for å redde mennesker over hele landet. Nå er utfasingen av helikopteret snart komplett, forteller Svein Tore Pettersen (bildet) som selv har 5800 timer i Sea King som helikopterpilot.

Arbeidshesten får hvile

Sea King har vært alfa og omega i redningsberedskapen i Norge siden 1973. Rundt 47 000 ganger har helikopteret lettet i denne perioden, melder forsvaret i en statusomtale.

Nå er det bare 5 operative Sea King helikoptre igjen, på Rygge flystasjon, før SAR Queen har tatt over hele driften av 130 luftving, tidligere kalt Redningshelikoptertjenesten (RHT).

Pettersen mener Sea King har vært helt unik og en suksesshistorie i redningssammenheng.

– Særlig for befolkningen langs kysten har Sea King vært alfa og omega. Den er tryggheten for de som ferdes på sjøen og den er tryggheten for de som bor steder det er vanskelig å komme til med andre midler. Der er Sea King helt vesentlig.

SAR Queen innfrir

På forhånd var det høye forventninger knyttet til det topp moderne redningshelikopteret. Bedre sensorkapasitet, avisningssystemer og hastighet er blant faktorene som gjør SAR Queen til en stor oppgradering fra Sea King.

– Vi hadde høye forventninger, og SAR Queen har møtt dem. I tillegg vet vi at det er potensiale til å utnytte kapasiteten i maskinen enda mer, som vi skal videreutvikle når hele skvadronen er gjennom innfasingen, forteller Pettersen.

– Allerede nå utføres oppdragene raskere. Vi flyr oppdragene på en helt annen måte enn tidligere, og for de som bruker SAR Queen oppleves tjenesten som mindre belastende. Effekten av SAR Queen merker vi allerede.

Et godt forarbeid

For de om bord på helikopteret, har det også vært en omveltning å gå fra et system til et annet, og Pettersen beskriver en travel tid for de ansatte. Likevel har de møtt overgangen med engasjement for utvikling og læring, og møtt på få problemer.

Skvadronssjefen skryter også av arbeidet som er lagt ned for å utdanne og sikre kunnskap og utvikling blant de ansatte i den krevende omstillingsperioden.

Utvikling i fokus

Per nå har 13 av de 16 planlagte SAR Queen-helikoptrene ankommet, og brukes både til beredskap og utdanning. Planen er at alle skal være i drift i løpet av året, og hele skvadronen skal være over på det nye systemet.

– Nå skal vi ta med oss de gode erfaringene fra Sea King inn i driften av SAR Queen, og utvikle tjenesten enda bedre. Det er målet nå, konkluderer Pettersen.