Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
25.01.2023

Viderefører seddeldisp

Samtidighetskravet i vinterfisket

Fiskeridirektoratet viderefører også i 2023 dispensasjonsordningen fra samtidighetskravet i forskriften om landings- og sluttseddel (landingsforskriften).

Dispensasjonsordningen fra samtidighetskravet i vinterfisket etter torsk ble innført som en prøveordning i 2021 og videreført i 2022.

Landingsforskriften § 8 første og andre ledd krever at seddelen skal undertegnes av kjøper/mottaker eller dennes representant og den som lander, før den som lander kan forlate mottaksstedet. Det står videre i § 8 tredje ledd at Fiskeridirektoratet kan i særlige tilfeller gi dispensasjon fra kravet om samtidig undertegning av seddel.

Den aktuelle dispensasjonsordningen ga den som lander (fartøyet) i 2021 og 2022 dispensasjon til å kunne forlate mottaksstedet før seddelen var ferdig utfylt og signert, ved å sende inn et elektronisk registreringsskjema til Fiskeridirektoratet med kontaktinformasjon.

Med dispensasjon kunne fartøyet oppholde seg innenfor en maksimal seilingstid på 10 minutter fra mottaksstedet inntil veiingen var avsluttet og seddelen signert av begge parter.

Dersom Fiskeridirektoratet krevde det, skulle fartøyet returnere til mottaksstedet for kontroll.

Dispensasjonen var gyldig så lenge fartøyet leverte til samme mottaksanlegg, og med samme skipper. Det ble presisert at dispensasjonen ikke ga fritak til den som lander fra ansvaret for at opplysningene på seddelen er korrekte.

Fiskeridirektoratet har informert om at ordningen videreføres for 2023 på samme vilkår som gitt for 2021 og 2022.

Fiskeridirektoratet opplyser at det elektroniske søknadsskjemaet for dispensasjonsordning fra samtidighetskravet i vinterfisket etter torsk, vil bli lagt ut igjen på deres hjemmesider for 2023.

Ordningen avsluttes 30. april 2023.