Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
03.05.2022

Håp for løsning

Sjølaksefisket

Fiskarlaget har denne uka hatt et nytt møte med departementet sammen med Norske sjølaksefiskere. Vi har vært tydelig på kravet om en bedre prosess, og er nå lovet ytterligere dialog med myndighetene om åpning for et sjølaksefiske.

I møtet med statssekretæren og embetsverket ble det understreket at sjølaksefiskerne ønsker et bærekraftig fiske basert på et høstbart overskudd, samtidig som vi mener prosessen så langt ikke har vært god. 

Det ble bedt om avklaring av følgende fire sentrale punkter: 

1. Hva legger regjeringen i Hurdalsplattformens formuleringer?

2. Hva er miljøargumentene mot sjølaksefisket, spesielt i Sør-Norge?

3. Vil regjeringen vektlegge byrdefordeling, som et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak? 

4. Hvordan kan vi få til en bedre prosess?   

Leder i Fiskerlaget Sør Lennart Danielsen sier hans opplevelse er at det er uenighet om faktagrunnlaget når det gjelder bærekraften i sjølaksefisket.

-Vi er ikke overbevist av svarene vi har fått på våre spørsmål. Likevel er det positivt at vi i etterkant av møtet er lovet en oppfølgende dialog med Miljødirektoratet og embetsverket, samt Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Dette er en god veg videre, konkluderer Danielsen.

Statssekretær Aleksander Øren Heen (Sp) viste i innledningen av møtet til at innsiget i Sør-Norge har gått ned, og at laksen nå er rødlistet. 

Fra Fiskarlaget og sjølaksefiskerne ble det henvist til Vitenskapsrådets siste rapport. Den viser at innsiget har økt sammenhengende i Sør-Norge siden 1983.

-Vi understreket også faktumet om at rødlistingen nå skyldes nye kriterier, ikke ny situasjon, påpeker Lennart Danielsen.Han mener uenighetene må tas opp i en bred politisk dialog. 

-Det kan synes som om embetsverket er overbevist om at sjølaksefisket ikke er bærekraftig. Vi henviste derfor på nytt til våre godt dokumentere fakta og er altså godt fornøyd med at vi får et nytt møtepunkt i nær framtid.

Les bakgrunn for sjølaksedialogen og høringsuttalelsen vi kom med i mars i denne lenken.