Fiskarlaget Nyheter

2022-04-08 14:15:00
– Vil bli fisker!
Lofoten gir mersmak
– Vil bli fisker!
Elev og læremester med en rugg på 25 kilo i fast grep
Foto: Jan-Erik Indrestrand

Julian Steinsvold (17) er sliten, men fornøyd. I seks uker har han jobbet og hatt praksis hos Fiskarlagets tidligere leder. – Jeg er kjempefornøyd med disse ukene, erfaringen jeg har fått gjør at jeg har skikkelig lyst til å bli fisker, forteller han.

17-åringen er eleven ved naturbrukslinjen ved Meløy videregående skole.

Som en del av praksisopplegget ved skolen har han fått hyre om bord hos Kjell Ingebrigtsen og vært med i det daglige arbeidet sammen med den erfarne nordlandsfiskeren og Pål Didriksen, som er fast mannskap under vinterfisket.

De tre har tatt på land både Kjells kvote og en samfiskekvote, og er nå i sluttfasen med årets sesong.

Julian har fått prøvd alle deler av den daglige driften ombord.

17-åringen mønstret på 15. februar og den første uka i april returnerte han til skolebenken.

– Jeg er superfornøyd med å ha fått denne erfaringen, forteller han og avslører at fiske ikke egentlig var hans hovedplan da han startet ved skolen.

– Jeg tenkte nok mest i retning av oppdrett, men nå tror jeg fort det kan bli fiskeri på meg, avslører han og håper å kunne mønstre på en kystbåt når skolen er unnagjort om et drøyt års tid.

Julian har aldri tidligere vært på Lofothavet og er derfor veldig fornøyd med at han klarte å få seg en praksisplass.

Det har vært varierte dager på Lofothavet. Her fra en vakker, men småruskete dag. Foto. Kjell Ingebrigtsen

– Det var egentlig mange tilfeldigheter som gjorde det, blant annet at jeg arbeider innen landbruket på fritiden, forteller han.

Julian Steinsvold har også vært og arbeidet i fjøset til Pål Didriksen, og det ballet på seg og endte med at han kom om bord sammen med Pål og Kjell.

Kjell Ingebrigtsen sier han er fornøyd med eleven og hans forpliktelse er å dele kunnskap med skoleeleven han tar om bord.

– Vi går gjennom alle de ulike delene av den daglige driften og Julian har vært høyt og lavt om bord for å få med seg alt, forteller Kjell.

Julian er fornøyd med tiden ombord.

Kjell har de siste årene hatt mange elever med under vinterfisket og sier han ser på dette som et viktig bidrag for å rekruttere nye fisker.

– Om vi ikke åpner opp for det, hvordan skal ungdommene da ellers få sine første erfaringer fra sjølivet, spør han retorisk.

Kjell Ingebrigtsen sier han kjenner på ansvaret med å ha en ekstra person om bord, og at det til tider er mye å tenke på og huske på.

– Det hjelper veldig når eleven er slik som Julian – både flink og lærevillig. Det betyr mye når vi skal få dagene til å gå i hop, forteller han.

Julian selv innrømmer at han er både mettet av inntrykk og sliten etter seks uvante uker på havet.

– Vi bor og lever jo tett, og det er klart jeg savner hverdagen min hjemme. Samtidig er jeg kjempeglad for å ha fått denne erfaringen. Dette er jo skikkelig arbeid og fiske slik det foregår på ordentlig, oppsummerer han.

Uten mat og drikke! Skipper Kjell har vært på nærbutikken.

– Det er en kjempe-erfaring å få, og en stor forskjell fra de dagene vi har praksis om bord i skolebåten. Hverdagene på Lofothavet gir et mer skikkelig bilde av hvordan det er å være fisker. Og det er fisker jeg ønsker å bli, sier en fornøyd 17 åring fra Meløy og dukker ned i rommet for å ta på land en av de siste fangstene for sesongen – hele 2 400 kilo ettertraktet blodfersk skrei.

Cookies Personvern

Design/utvikling: Luculentus as

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.