Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
08.12.2021

Krever 15 % kvoteoverføringsadgang

På fartøynivå

– Norges Fiskarlag mener reglene for overføring av torskekvoter fra 2021 til 2022 umiddelbart må endres slik at det gis åpning for en kvoteoverføring på inntil 15 % på fartøynivå, det sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag.

Utspillet fra Kåre Heggebø kommer etter at Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet de siste dagene har kommet med flere meldinger knyttet til kvotefleksibiliteten i torskefisket.

– Det var både riktig og viktig at kvoteoverføringsadgangen som et midlertidig tiltak ble økt fra 10 % til 15 % i fiskeriavtalen mellom Norge og Russland. Fiskarlaget ser ingen grunn til at ikke denne overføringsadgangen nå kan tas helt ut på fartøynivå i lukkede grupper. Våre estimater tilsier entydig at vi samlet sett vil fiske mer enn 85 % av den norske torskekvoten i år, sier Heggebø.

Det er særlig åpen gruppe og lukket gruppe under 11 meter som har blitt hengende i sitt fiske etter på grunn av en vanskelig vintersesong.

– Fiskarlaget støtter at disse gruppene skal få overført mer enn 15 % på gruppenivå, men det er ikke nødvendig å begrense overføringsadgangen for øvrige grupper for å få til dette. Her har forutsetningene endret seg underveis, og myndighetene bør snarest justere opplegget slik at fartøyene i de andre gruppene får 15 % overøringsadgang på fartøynivå, avslutter Heggebø.

Per uke 48 hadde lukket gruppe i kystflåten og åpen gruppe til sammen fisket rett over 85 % av sine gruppekvoter. Torsketrål og konvensjonelle havfiskefartøy lå til sammenligning på ca 75 % kvoteutnyttelse, men hele flåten er nå i fiske, og ligger godt i rute til å fiske opp langt mer enn 85 % av sine gruppekvoter.