Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
26.01.2021

Krever hjemfallsavklaring

Høring om lengde i kyst

Landsstyret i Norges Fiskarlag har gitt høringsinnspill om ny lengdegrense i kystflåten og mener målsetningene om forenkling, stabilitet og forutsigbarhet ikke oppfylles etter Stortingets behandling av kvotemeldingen. Det kreves blant annet at hjemfall avklares før det tas stilling til lengdegrense.

Forslagene i høringsnotatet om å erstatte hjemmelslengde med faktisk lengde i gruppeinndelingen i kystflåten er en oppfølging av Stortingets vedtak knyttet til behandlingen av Kvotemeldingen.

Pelagisk fravær

Fiskarlaget påpeker i vårt høringssvar at vi mener det ikke er tilfredsstillende at pelagiske fiskerier knapt er berørt i saken. Når næringen er invitert til å gi synspunkter på såpass dyptgripende prinsipper som endringer i gruppeinndelinger/lengdegrenser i kystflåten er dette en åpenbar mangel.

Det påpekes også dyptgripende mangler ved at konsekvensene for fiskeriene etter NVG, makrell og nordsjøsild ikke er utredet av myndighetene.

I hovedsak behandler høringen torskefiskeriene nord for Stad. Intensjonen med høringsnotatet er å forsøke å belyse mulige effekter knyttet til overgangsordningene om å bringe fartøy i overensstemmelse med hjemmelslengde og samfiskeordningen i torskefisket.

Samtidig er det også slik at usikkerhetene som næringsaktørene står overfor bekreftes av departementet selv når NFD viser til at hvordan hjemfallet av strukturkvotene fordeles vil ha betydning for hvor mange som vil benytte seg av overgangsordningen

For mye ubesvart

Vi peker på at selv om Stortinget har fattet vedtak om nye lengdegrenser i kystflåten og etablering av faste lengdeskott, så mener Norges Fiskarlag at det er alt for mange ubesvarte spørsmål som ikke er utredet på en helhetlig og oversiktlig måte.

I så måte viser vi til at Fiskarlaget har fått utredet alternative måter å regulere størrelsen og kapasiteten i kystflåten. Utredningen er gjort av Sintef.

Hjemfall MÅ avklares først

Norges Fiskarlag mener at rekkefølgen i de spørsmål som skal avklares verken er logisk eller imøtekommer næringens behov om en forutsigbar planleggingshorisont. Fiskarlaget krever derfor at myndighetene og Stortinget først, og snarest må avklare spørsmålet knyttet til tilbakefall/hjemfallet av strukturkvotene som starter i 2027/28, før det konkluderes om ny lengdegrense/gruppeinndeling og overgangsordninger.

Les hele vårt høringssvar her: