Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
01.09.2020

Ministermøte i Oslo

Fisk og olje

Sameksistens på norsk sokkel, med vekt på havvind, var tema for et topptungt møte mellom sektor-organisasjonene og de to ansvarlige statsrådene mandag ettermiddag.

Norges Fiskarlag, Norsk olje og gass, Nærings- og fiskeridepartementet og Olje- og energidepartementet har gjennomført «ministermøte» i Oslo. Her deltok både olje- og energiministeren, nærings- og sjømatministeren, toppledelsen i Norges Fiskarlag og Norsk olje og gass, administrasjonen i departementene, og representanter for administrasjonene i Fiskarlaget og Norsk olje og gass.

Havvind sentralt

Tema på møtet var sameksistens på norsk sokkel, spesielt med henblikk på havvind. Norsk olje og gass og Fiskarlaget holdt blant annet innlegg til en bred diskusjon knyttet opp mot seismikk. Målet med å ta opp tematikken er å bidra til økt respekt og forståelse, samt bedre samarbeid mellom næringene i forbindelse med seismikk.

Spørsmål som ble reist var blant annet i hvilken grad erfaringer fra samarbeidet om seismikk kan brukes for å oppnå bedre sameksistens mellom norsk fiskerinæring og planlagt utbygging av vindkraftverk til havs og den generelle arealbruken.

Tydeliggjort skepsis

Fiskarlaget mener utbygging av vindkraft til havs fra nå av MÅ skje i god sameksistens med fiskeriinteressene, slik også Stortinget la føringer om da havenergiloven ble vedtatt. Da må en også avklare i hvilken grad vindturbiner skremmer fisk, og dermed påvirker gyteatferd rekruttering til viktige bestander, før det tas beslutninger om utbygging. Ikke minst gjelder det aktuelle planer om et vindkraftverk rett innenfor gyteområdene for NVG-sild på Mørebankene og planene om havvindmøller på viktige fiskearealer på Trænabanken.

Fiskarlaget stilte også spørsmål ved om Norge bør gi massiv statsstøtte utbygging av vindkraftverk, der dette går på bekostning av viktige gytefelt og en allerede lønnsom sjømatproduksjon.

Viktig arena

Norges Fiskarlag mener denne typen møter er gode arenaer for å synliggjøre våre medlemmers interesser.

Vi har jevnlige kontaktmøter med andre organisasjoner og det er også positivt for alle parter når vi får møter med ansvarlige statsråder og embedsverket. Dette gjør at vi får en direktekontakt og mulighet for avklaringer som har stor verdi.  I dette møtet ble det også lagt vekt på å synliggjøre arbeidet de to ovennevnte næringsorganisasjonene gjør på sameksistens siden både Olje- og energiministeren og Nærings- og fiskeriministeren er relativt nye i sine funksjoner.

Fiskarlaget legger vekt på godt og systematisk arbeid som et avgjørende grunnlag for best mulig sameksistens med både petroleumsnæringen og andre aktører i havrommet.

Bildetekst: Norges Fiskarlag, Norsk olje og gass, Nærings- og fiskeridepartementet og Olje- og energidepartementet var alle representert under møtet i Oslo mandag.