Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
05.08.2020

Tangerer 2019-rekord

Eksporten i juli

Norge har eksportert sjømat for 7,9 milliarder kroner i juli, som er på samme nivå som i juli i fjor. Hittil i år har Norge eksportert sjømat til en verdi av 60,8 milliarder kroner. Eksportverdien har økt med 3 prosent, eller 1,9 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

Verdien av eksporten på sjømat er lik fjorårets rekordnotering for juli måned. Norges sjømatråd peker på tre hovedpunkter fra måneden som gikk:

  • En svekket norsk krone har bidratt til en økning totalt sett, men det er relativt store forskjeller mellom artene. Arter som sei og sild har de holdt seg noe bedre i pris sammenlignet med dyrere arter som laks og torsk der vi ser noe lavere priser målt i euro og dollar.

  • Vi opplever svakere etterspørsel etter laks, spesielt i enkelte asiatiske markeder.

  • Det har vært en god julimåned for eksporten av fryst hvitfisk, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er fortsatt utfordringer i enkelte av konvensjonellmarkedene.

– Valutasituasjonen er fortsatt fordelaktig for sjømateksporten, selv om den norske kronen har styrket seg den siste tiden. Samtidig har situasjonen i Asia fortsatt ikke normalisert etter at det i juni ble fattet mistanke om smittefunn på et matmarked i Kina. Samtidig er den generelle turismen lavere enn i fjor, med færre fraktmuligheter og noen restriksjoner i enkeltmarkeder. Det europeiske markedet importerer totalt sett større volumer, men til en lavere pris, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø.

Les detaljene for det enkelte fiskeslag i denne lenken til sjømatrådets nettside.