
Nord fikk medhold
Avslag for havbrukslokalitet
Nord Fiskarlag har fått medhold hos Statsforvalteren, som har avslått en kommunal dispensasjon i Ibestad i Troms. Kommunen ga opprinnelig dispensasjon fra kystsoneplanen for etablering av ny lokalitet for matfisk av laks.
Statsforvalteren i Nordland, som ble oppnevnt som såkalt settestatsforvalter, har tatt klagen fra Nord Fiskarlag til følge, og den kommunale dispensasjonen er nå opphevet og avslaget har endelig virkning.
Nords klage
Saksbehandler Øyvind Arntzen forteller at Nord Fiskarlag klaget på det kommunale unntaksvedtaket fordi området for den planlagte virksomheten har stor betydning for lokale fiskere.
– Vår kartlegging viste at dispensasjonsvedtaket i Ibestad kommune ville medføre at det ble etablert en akvakulturlokalitet i et viktig fiskeriområde. I området drives det blant annet et utstrakt fiske etter torsk og kveite, og det er et kjent gyteområde for kveite også, forklarer Arntzen.
Området er avsatt til formål «fiske» i kystsoneplanen. Nord Fiskarlag har i klagene anført at vilkårene for å innvilge dispensasjon ikke var oppfylt og at vedtaket hadde flere saksbehandlingsfeil.

Bør følge boken
– Vi er særlig opptatt av å verne om fiskernes bruks- og ressursområder. Fiskerne er 100 prosent avhengig av biologisk fornybare ressurser. Derfor jobber vi opp mot lokale, regionale og statlige myndigheter for å sikre at vi tar vare på gode fiskeplasser, gytefelt, gyteområder og oppvekst- og beiteområder for ville bestander av fisk og skalldyr, sier Øyvind Arntzen.
Han mener dispensasjon ikke er en ideell måte å klarere lokaliteter for akvakultur.
– Endringer i bruken av en kommunes sjøarealer må skje ved rullering av kommuneplanens arealdel og kystsoneplan. På denne måten oppnås offentlige prosesser med gode muligheter til medvirkning og kontradiksjon fra alle involverte interesser, herunder fiskeriinteressene, sier han. Han påpeker også at det ved rullering av kommuneplanens arealdel/kystsoneplan skal gjøres en konsekvensutredning av alle nye arealbruksformål, nettopp for å få et godt beslutningsgrunnlag.
– Dersom dispensasjonen hadde blitt stående ville en viktig fiskeriinteresse gått tapt, og det med et dårligere beslutningsgrunnlag enn det som skal foreligge ved endringer av kommuneplan, understreker han.
Uvanlig saksbehandling
Et særtrekk ved saken var også at kommunen ikke besvarte noen av de to klagene, som ble sendt av Nord Fiskarlag.
– Følgelig har vi måttet følge ekstra godt med i saken med hjelp av lokale fiskere, og vi har fulgt med på nettsidene og sendt innsynskrav til kommunen, opplyser saksbehandleren i Nord Fiskarlag.
Øyvind Arntzen forteller at begge klagene imidlertid også ble sendt i kopi til Fiskeridirektoratet og Kystverket, som etter at de ble gjort kjent med saken, også valgte å klage på dispensasjonsvedtaket.
– Vi stusset på den manglende responsen fra kommunen, og fulgte derfor opp med et eget brev til Statsforvalteren hvor vi ba om tilbakemelding på hvorvidt klagene hadde blitt oversendt til dem, sier han.
Han legger til at Statsforvalteren også har som oppgave å kontrollere kommunenes virksomhet, og har i denne saken gjort et viktig bidrag med tanke på å ivareta publikums rettssikkerhet, i møte med forvaltningsorganer som gjennomgående unnlater å svare på henvendelser og klager.
Nedenfor kan du lese Nord Fiskarlags to klager til Ibestad kommune og Statsforvalterens vedtak:
Statsforvalterens vedtak:
Nord Fiskarlags klage nr 1 til Ibestad kommune:
Nord Fiskarlags klage nr 2 til Ibestad kommune: