Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
25.03.2015

MSC på skreitur

Pressetur til Lofoten

Miljømerket MSC (Marine Stewardship Council) har besøkt Lofoten og studert skreifisket sammen internasjonale journalister. Fiskarlaget representert ved miljørådgiver Tor Bjørklund Larsen orienterte om norsk fiskeriforvaltning.

-Å kunne fortelle om forvaltningen av norsk torsk er en takknemlig oppgave, og en virkelig suksesshistorie om hvordan god vitenskap og forvaltning gir lønnsomhet for fiskeriene. Journalistene var også interessert i å høre om gjenoppbyggingstiltakene for kysttorsk som har vært gjennomført i senere år, og som vi nå muligens ser de første optimistiske resultatene fra i bestandsestimatene, sier miljørådgiver Tor Bjørklund Larsen.

Gruppen med journalister fra Sverige, Spania, Finland, Nederland og Frankrike ble tatt med ut på fiske av Børge Iversen ombord i  linebåten «Iversen Jr.».

Etter landing av fisken på Ballstad, dro følget videre til anlegget som Norway Seafoods har i Stamsund for å se på produksjon av  konsumentprodukter som journalistene kunne gjenkjenne fra sine hjemmemarkeder.

-67 prosent av volumet av norske fiskerier er i dag sertifisert eller under sertifisering etter MSCs standard for bærekraftig fiske, opplyser miljørådgiveren. Det er en respons på et økende krav fra flere markeder om uavhengig tredjeparts dokumentasjon på bærekraftig fiske.

I Norge gjennomføres disse sertifiseringene for næringen i fellesskap, åpne for alle, som et samarbeid mellom salgslagene, sjømatrådet og Norges Fiskarlag. Norges Fiskarlag har klientrolle og ansvar for å følge opp sertifikatene.