Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
30.10.2019

Møtte statsministeren

Heggebø og Gregussen

Norges Fiskarlag har fredag deltatt i statsministerens kontaktutvalg og fremhevet betydningen av gode rammevilkår for utvikling av næringen. Enklere regelverk og god havforskning var blant temaene som ble tatt opp.

Statsministerens kontaktutvalg er et forum som holdes to ganger i året med de sentrale partene i næringslivet. Møtene holdes i tilknytning til fremleggelsen av statsbudsjettet i oktober og revidert statsbudsjett på forsommeren.

Norges Fiskarlag var i møtet med statsminister Erna Solberg representert ved nestleder Kåre Heggebø og generalsekretær Otto Gregussen.

Pekte på forskning

Kåre Heggebø poengterte i sitt innlegg at det faktisk står godt til i næringen, og at det blant annet kommer av et godt samarbeid mellom næring og myndigheter.

Kåre Heggebø fremhevet at de viktigste fiskebestandene er godt forvaltet og i rimelig god forfatning, samtidig som vi allerede neste år vil få betydelig reduserte kvoter for torsk, sild, makrell og hyse.

Han var også tydelig på at det er viktig med kvalitetssikret havforskning, samtidig som forskerrådet og avtalen om redusert makrellkvote i 2018 synliggjør at fiskere og forskere ikke alltid trekker de samme konklusjonene.

Rammer er viktige

-For oss som høster av ressurser som ikke er stabile så er det enda viktigere at de andre forholdene som er avgjørende for hvordan vår næring skal se ut, blir stabile og forutsigbare, sa Kåre Heggebø og la til at det nå er viktig at lover som salgslagslov og deltakerlov får ligge i ro siden lovene er et betydelig grunnlag for vår status som verdens fremste sjømatnasjon.

Han inviterte imidlertid til forenkling av regelverk som bidrag til å skape forutsigbarhet, og understreket at regjeringens forslag om å øremerke kvote til et begrenset geografisk område i Finnmark bryter med alle prinsipper som ressursfordelingen bygger på.

-Dette som prinsipp og kriterium for fordeling av kvoter blir helt uhåndterlig i framtida, sa Heggebø til Erna Solberg.

Verdiskaping

Fiskarlaget mener det er unike muligheter til å høste og skape mer av våre ressurser og at potensialet ligger i at vi kan skape mer, foredle mer og dermed bidra enda mer til velferden i Norge.

Han påpekte at det er viktig å få et statsbudsjett og en finanspolitikk som gir et lavt rentenivå og en stabil kronekurs på dagens nivå. Samtidig vil bedre markedsadgang for norsk fisk styrke næringen.

-At vi ikke har fri markedsadgang til vårt viktigste marked, EU, reduserer våre muligheter til langsiktig satsing og særlig våre muligheter til økt videreforedling i Norge, understreket nestlederen i Fiskarlaget.

Miljø

Fiskarlaget ga honnør til regjeringen som har satt havmiljø på den politiske dagsorden og sa at dette er et område som krever konkrete handlinger og internasjonale forpliktende avtaler.

Fiskeflåten har bidratt aktivt til å redusere norske NOx-utslipp gjennom arbeidet i NOx-fondet og lagt en strategi for å redusere klimagassutslippene fra fiskeflåten med minst 40 prosent i perioden 2005 til 2030.

Kåre Heggebø sa at sentrale elementer i strategien er klimafokusert fiskeriforvaltning, fornying av fiskeflåten og mer klimavennlige energikilder og at også et eget CO2-fond kan være et viktig virkemiddel i dette arbeidet.