28.03.2025

Møtte sjøklare elever

Skolebesøk i Lofoten

Elevene vil alle bli fisker. Etter skoleåret venter to års læretid, med god lott på havet. Mange har alt fått læreplass og et flertall har nå også valgt å bli medlem i Fiskarlaget.

Norges Fiskarlag møter jevnlig klasser fra de 15 skolene som tilbyr fagopplæring for fiskere. Sist uke møtte vi elever fra både Sortland og Leknes da vi besøkte Lofoten og deltok på fiskerimessa Lofotfishing i Kabelvåg.

-Hensikten med treffpunktet er å bli kjent med dem som skal inn i jobb på sjøen, og å fortelle om arbeidet Fiskarlaget gjør for næringen, samt gi en faglig introduksjon til tariffsystemet, forteller Karoline Hasti Rutle fra Nord Fiskarlag.

Sammen med Line Gråwe ledet hun de to møtene med drøyt 30 elever fra de to skolene.

Møtene ble holdt torsdag og fredag i kantinen hos Norges Råfisklag i Svolvær og elevene ble utsatt for et tettpakket program på rundt to timer.

Fiskarlaget var godt representert under skolebesøkene i Lofoten. Her er f.v. Karoline Hasti Rutle (Nord Fiskarlag), Line Gråwe (Fiskarlaget), samt 3 fra Mannskapsseksjonen – Audun Stautland (daglig leder), Jan Petter Børresen (leder) og Ken-Ivan Pettersen (nestleder).

-Veldig nyttig

Elevene fra Vest-Lofoten videregående skole på Leknes er delt i to klasser med 12 i hver klasse. Sammen med seks lærere deltok de flest elevene på samlingen.

Alsing Eriksen (17) beskriver utbyttet etter drøye to timer som veldig nyttig.

-Jeg er helt bestemt på at jeg skal bli fisker, og derfor var det fint å bli opplyst om mye av det vi ikke aner at Fiskarlaget holder på med og som har betydning for oss som er fiskere. Dere holder på med mye mer enn vi aner, sier han.

Mange tema

I løpet av skoletimene informerte Fiskarlaget om hvordan organisasjonen er satt sammen og bredden i arbeidsområder. Det var også satt av tid til å få en praktisk gjennomgang av hvordan man bruker tarifftabellene og selv kan klare å finne ut av egen lott.

-Målet er å gi elevene økt forståelse om hva en tariff er og hvordan den er en avklaring om hvordan inntekter og utgifter på havet skal fordeles mellom de som eier og arbeider på en båt, forklarer Line Gråwe.

Line og Karoline ga også elevene en oppgave, som de kaster seg over. Med litt veiledning og diskusjon bidro de til at elevene fikk en økt forståelse av hva en tariff er og hvordan den brukes for å finne ut av hva de selv vil sitte igjen med for arbeidet om bord.

-Jeg visste at Fiskarlaget har egen tariff, og det var supert å få bladd litt i reglene og prøve å løse den oppgaven vi fikk. Kjempenyttig å få teste, sier den unge fiskeren fra Vestvågøy.

Alsing Eriksen (17) får gode skussmål fra skipper Jan Petter Børresen, som har hatt prakissbesøk av 17-åringen på «Lise Beate».

Møtte lokal kjendis

En av Fiskarlagets mest aktive tillitsvalgte deltok også i møte med skoleelevene. Jan Petter Børresen er styremedlem i Norges Fiskarlags landsstyre, han leder Mannskapsseksjonen, som er tariffseksjonen for ansatte fiskere, han er styremedlem i sitt eget lokallag hjemme i Vestvågøy, og han representerer fiskerne i styret for Garantikassen for fiskere.

Skipperen fra Vestvågøy kjenner også flere av elevene og har sågar hatt flere ombord på «Lise Beate» i praksis.

Han oppfordret elevene til å være organisert, engasjere seg i lokallaget og i annet arbeid i organisasjonen.

-Dere har en flott mulighet til å påvirke egen fremtid gjennom å være medlemmer i Norges Fiskarlag, sa han og tipset også om Fiskarlagets podkast Jeg kan ingenting om fisk, som har mye nyttig info om både organisasjonen og det som skjer i næringen.

Elevene fikk også innsyn i hvordan tariffseksjonene arbeider og om prosessen som leder frem mot justeringer av tariffen, når det hvert andre år er forhandlinger mellom Båteierseksjonen og Mannskapsseksjonen om Overenskomsten i Norges Fiskarlag.

Hvordan arbeider seksjonene med en overenskomst? Se stoff fra tariff-forhandlingene i 2024:

Alsing fikk skryt

Skippern fra Vestvågøy bød også på faglig skryt til den kommende fiskeren.

-Vi har hatt han Alsing som utplasseringselev hos oss. Han er en veldig dyktig og engasjert elev. Som har stor faglig kunnskap allerede. Så jeg er ikke overrasket over at han er av de som allerede har fått seg lærlingeplass, sier Jan Petter Børresen.

«Stup og skyt» – med svar fra Alsing

Hvor skal du være i læretiden? -Jeg har fått læreplass på «Skolmen».

Når drar du ut? -Det er ikke helt avklart. Det blir enten i sommer eller rett over sommeren.

Hvor lang er læretiden? Vi går to år i lære. Dette er noe jeg gleder meg til, for jeg er helt bestemt på at jeg skal bli fisker.

Hva syns om besøket fra Fiskarlaget?  -Jeg har lært masse på kort tid. Dette var nyttig. Det var mye jeg ikke visste om Fiskarlaget.

Elevene hadde også en «eksamen» i slutten av arrangementet. Spørsmål med fire alternativer via en Kahoot er alltid populært. Svarene lå gjemt i det Line og Karoline gikk gjennom for elevene.

Takk fra skolen

Seks av lærerne for de to klassene fra Vest-Lofoten deltok også under skolebesøket.

Lærer Boy Asle Markussen var en av flere som tok ordet i slutten av møtet.

Han takker både for innføringen og tariffkunnskapen elevene fikk, og spesielt for at Fiskarlagets medlemmer er med på å bidra til at elevene får mulighet til å komme på sjøen og få både praksis og læreplasser.

-Vi er helt avhengig av at elevene kommer seg om bord og det har takket være næringens selv gått veldig bra, påpekte han.

Under et skolebesøk får elevene en kort innføring i oppbygging og daglig arbeid i Norges Fiskarlag. Tariffsystemet og tariffen var det særlig interesse rundt. Lott er viktig, også for de unge.