Meld tap av redskaper
Glemt å varsle? Gjø det nå!
Fra slutten av august skal Fiskeridirektoratet i om lag 40 døgn gjennomføe det årlige opprenskingstoktet etter tapte fiskeredskaper. Direktoratet ber om at tap av bruk som ikke er varslet, rapporteres snarest og senest 10. august.
For å redusere skadene tapte fiskeredskap påføer naturen og faren for skjult beskatning av fiskebestander, har Fiskeridirektoratet gjennomføt årlige opprenskingstokt langs kysten siden 1980. Hvert tokt har vart i cirka tre uker, men fra 2010 ble tokttiden økt til om lag fem uker.
Områdene velges ut på bakgrunn av meldinger om tap og behov for opprensking. I praksis er det utvalgte områder på kyststrekningen fra Sognefjorden til Kirkenes som har blitt rensket.
Det tas opp betydelig støre mengder enn det som meldt tapt til Kystvaktsentralen, opplyser Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet. Han oppfordrer nå Fiskarlagets medlemmer til å bli enda flinkere til å varsle når fiskeredskaper går tapt.
Han viser til undersøkelser som slår fast at garn som blir mistet på store dyp kan fiske i mange år. Det skyldes at det på dette dypet er lite begroing og annen fiskeriaktivitet som ødelegger garn.
-Det er derfor svært viktig å få fjernet disse garnene, understreker han.
Erfaring viser også at det i områder der det er mistet fiskeredskap, økes faren for ytterligere tap fordi redskap hekter seg fast i gammelt bruk.
Siden 1983 har Fiskeridirektoratet tatt opp over 17 000 garn. I tillegg er det tatt opp betydelige mengder andre fiskeredskap. Totalt er det bare de fire siste årene tatt opp; ca. 4 000 garn, 180 teiner, 96 000 meter line, 47 000 meter tauverk, 35 000 meter vaier, 2 snurpenøter, 5 tråler og betydelige mengder med anker, blåser og kjetting. Utstyr som ikke blir levert tilbake under toktet, blir i hovedsak leverer til gjenvinning hos Norsk fiskeriretur AS.
Fiskeridirektoratet leier en tråler til å gjennomføe opprenskingsarbeidet. Tråleren blir rigget med utstyr som er tilpasset dyp, bunnforhold og hva det soknes etter. En person fra Fiskeridirektoratet deltar for å koordinere fremdriften samt kommunisere med fiskeflåten og Kystvaktsentralen om utestående bruk i området.
Kjenner du til tapte fiskeredskap- meld fra til:
- Kystvaktsentralen, tlf. 07611
- Fiskeridirektoratet v/Gjermund Langedal, tlf. 930 22 433 / mail:gjermund.langedal@fiskeridir.no