Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
02.07.2021

Makrelltoktet i gang

5 ukers tokt

De neste fem ukene skal makrellforskerne dekke et areal ti ganger større enn Norge i sitt kartleggingsarbeid. Bestandsvurdering er hovedformål med toktet.

«Eros» og «Vendla» er leid inn til formålet og har norske forskere om bord. De la ut fra Bergen torsdag 1. juli. I tillegg seiler fartøy for Færøyane, Island, Grønland og EU (Danmark).

Hovedformålet med toktet er bestandsvurdering. Det årlige tråltoktet etter makrell er én av flere viktige indekser forskerne bruker til å anslå hvor mye makrell det er i havet. Deretter kan de si noe om hvor mye det er forsvarlig å fiske – altså gi et kvoteråd.

Betydeleg kartlegging

– Over fem veker skal vi kartlegge eit område på om lag 3-3,5 millionar kvadratkilometer i Nordaust-Atlanteren. Det er godt over ein runde rundt jorda, seier Leif Nøttestad, havforskar og koordinator for det internasjonale toktet.

Hi skriver på sitt nettsted at ubredelsen av makrellbestanden er vid i  Atlanterhavet, og at stadig mer av bestanden tar en nordlig kurs i Norskehavet.

– Spesielt dei to siste åra var mykje av makrellen heilt nord i Jan Mayen-sonen og til dels sørvest ved Svalbard inn i Framstredet. Der rakk vi ikkje å følge makrellen til nullinja, altså til punktet det sluttar å vere makrell. Vi håpar å rekke det i år, seier Nøttestad.

Han poengterer og at endringane i makrellens utbreiing er satt under lupa blant fleire forskarar både i Norge og internasjonalt, som stadig jobbar med å forstå dei underliggjande årsakene til denne variasjonen i vandring. I så måte leverer dette toktet heilt sentrale data til den pågåande forskinga.

Ekstra makrellfokus

– No som det er manglande kvoteavtale om makrellen, og Norge ikkje får tilgang til å fiske bestanden i britisk sone, så vil det nok bli ekstra fokus og interesse i sommar frå makrellfiskarar på makrellens utbreiing i Norskehavet, seier Nøttestad. 

Havforskingsinstituttet opplyser at HI vil prøve å gi jevnlige oppdateringer om spesielt utbredelsen  av makrellen i løpet av makrell-økosystemtoktet med «Eros» og «Vendla» på egne hjemmesider.

Årets makrelltokt avsluttes 3. august.