Makrell-enighet
-Viktig avklaring
-Det er en viktig enighet som er landet både om makrell, samt på nvg-sild og kolmule denne uken, sier Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag.
Det er altså enighet om en totalkvote for makrell mellom kyststatene. Samtidig er det enighet om at kyststatene skal fortsette samtalene for å avklare fordelingen mellom statene. Avtalepartene er: Norge, EU, Færøyene, Grønland, Island og Storbritannia.
Makrell-avtalen
Kyststatene er enige om å følge det rådet som er gitt fra ICES, det internasjonale havforskningsrådet.
Tilrådingen er et totalt uttak i 2025 på 576 958 tonn.
Det som gjenstår nå, er altså en avklaringer om fordelingen mellom kyststatene.
Kåre Heggebø deltok i makrellforhandlingene i London sammen med Christian Strand Halstensen og Audun Maråk på vegne av Norges Fiskarlag.
-Fra Fiskarlaget er vi fornøyd med at vi har fått enighet om totalkvotenivåene for neste år. Det er også viktig at vi har bekreftet avtalen om soneadgang for makrell, sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag.
Det var tidligere i år at Norge, Storbritannia og Færøyene gjorde avtale om forvalting, fordeling og adgang til å fiske makrell i hverandres farvann. Trepartsavtalen handler blant annet om størrelsen på de nasjonale kvotene, soneadgang og vitenskapelig samarbeid. Avtalen ble inngått for tre år.
Avtalen er utformet slik at det er mulig å inkludere de resterende kyststatene, som er EU, Island og Grønland dersom de ønsker det.
Nvg og kolmule
Kolmule: Island, EU, Færøyene, Storbritannia og Norge landet tidligere denne uka en enighet på kolmule. Det er enighet om en total fangst (TAC) på 1 447 054 tonn for 2025.
Nvg: Norge, Færøyene, Island, Storbritannia og Russland er enige om en TAC på 401 794 tonn for 2025.
I begge disse fiskeriene er de fastsatte kvotene i tråd med rådet fra ICES.