27.02.2025

Må ha strenge turistregler

Høringssvar

Fiskarlaget mener turister som bryter fiskeregler må fratas retten til å fiske eller ta med fisk fra Norge. Vi ønsker økt kontroll og sanksjoner for turistfiskere som handler i strid med regelverket.

Fiskeridirektoratet har i høringen om forslag til forvaltningstiltak i turistfiske foreslått å innføre fem tiltak fra 1.april i år. Bakgrunnen for forslagene er en rapport utarbeidet av Fiskeridirektoratet som kom i fjor høst.

I rapporten beskrives en situasjon med tilnærmet fritt fiske for turister, store utfordringer med kontroll, samt en begrenset oversikt over tilstanden til mange av de lokale og regionale fiskebestandene langs kysten.

Våre vurderinger

Norges Fiskarlag har i lang tid etterlyst strengere reguleringstiltak i turistfisket, og mener funnene fra rapporten, medieoppslag og tolletatens beslag viser at det haster med kraftfulle tiltak.

Vi påpeker i vårt høringssvar at det finnes lite kunnskap om beskatningstrykket fra turistfiske på lokale og regionale bestander som blant annet kysttorsk, uer, kveite og steinbit. Det er derfor behov for bedre oversikt over uttaket og reguleringstiltak som sikrer bærekraftige bestander, noe også turistfiskenæringen vil være tjent med over tid.

Reduser kvoten

Ett av de fem foreslåtte tiltakene er å redusere utførselskvoten fra 18 til 10 kilo fisk inntil to ganger i året og en aldersgrense på 12 år for rett til utførselskvote. Norges Fiskarlag finner det helt naturlig at utførselskvoten blir redusert.. Det vil bidra til å lette beskatningstrykket på kystnære bestander. For kysttorsk er det allerede iverksatt en rekke vernetiltak for kystfiskerne, og en justering av utførselskvoten vil støtte opp om disse tiltakene.

Fiskarlaget stiller likevel spørsmål til hvorfor det foreslås en utførselskvote to ganger per år, og mener det bør være mer enn nok med én utførselskvote per år, slik det ble foreslått av arbeidsgruppen i Fiskeridirektoratets rapport.

Som en overgangsordning mener vi det kan vurderes en noe høyere utførselskvote i år på 15 kg, under forutsetning av at den begrenses til én gang i året, og at den reduseres ned til 10 kg fra og med 2026.

På sikt mener Fiskarlaget at turistfiskenæringen bør være en opplevelsesturisme, uten uttak av fisk utover det som går til konsum under oppholdet i Norge.

Utvidet rapporteringsplikt

Fiskarlaget støtter Fiskeridirektoratets forslag om endring av § 3 i forskrift om turistfiskevirksomheter fra «løpende» til «daglig» rapportering av fangster.

Vi mener også det er behov for å utvide listen over arter som er underlagt rapporteringsplikt. Nå er det kun torsk, kveite, sei, uer og steinbit det er pålegg om å rapportere inn fra turistfiskevirksomheter. Fiskarlaget finner det hensiktsmessig at også andre arter inkluderes slik at vi får en mer helhetlig oversikt over beskatningen.

Mer og bedre kontroll

Vi har påpekt at det er nødvendig med flere og strengere kontrolltiltak utover grensepassering for å få kontroll på ulovlig utførsel av fisk. De som bevisst forsøker å ta med seg betydelige mengder ulovlig fisk, forholder seg ikke til gjeldende regelverk, og en reduksjon i utførselskvoten vil derfor ha liten til ingen effekt på denne gruppa. Disse kan ikke betegnes som fisketurister, men som kriminelle aktører.

I så måte viser vi også til at bøtesatsen på 8000 kroner pluss 200 kroner per kilo fisk utgjør små summer i forhold til gevinsten ved salg av fisk og fiskevarer. Fiskarlaget mener derfor at tap av utførselskvoten og det å frata turisten retten til å fiske eller utføre fisk fra Norge ved regelbrudd kan ha en forebyggende effekt.

Du kan lese hele vårt høringssvar i dette vedlegg: