Må ha ferdselskorridor
Høring om Ventyrs vindkraftverk
Det er et reelt behov for ferdsel gjennom Ventyrs planlagte vindkraftverk i Sørlige Nordsjø II. Det skriver Norges Fiskarlag i vårt høringssvar. Uten en slik korridor vil alle typer fartøy måtte gå en omvei på inntil 15 nautiske mil.
Sporingsdata viser stor aktivitet av både fiskefartøy og annen skipstrafikk gjennom det aktuelle området.
Fiskefartøyenes behov for å krysse området er blant annet avhengig av kvoter og hvilke felt som er åpne for fiske. Dersom det ikke legges til rette for en rasjonell ferdselskorridor gjennom området, så vil det føre til at fartøyene får en omvei på inntil 15 nautiske mil. Dette vil igjen gi opp mot halvannen times ekstra gange og betydelig økt drivstofforbruk.
Omfattende innspill
Norges Fiskarlag og medlemslagene Fiskebåt og Sør-Norges Fiskarlag har allerede levert grundige innspill til høringen av prekvalifiseringskriterier, auksjonsmodell og statsstøttemodell for utbygging av vindkraftverk på Sørlige Nordsjø II, samt til høringen av forslag til inndeling av Sørlige Nordsjø II i utlysningsområder.
Ventyr, som er et belgisk vindkraftkonstorium, vant tidligere i år regjeringens konkurranse om å bygge ut Norges første bunnfaste vindkraftverk på Sørlige Nordsjø II. Stortinget hadde på forhånd besluttet å gi aktuell utbygger økonomisk støtte på 23 milliarder kroner. Ventyr har nå enerett på å søke konsesjon for å bygge ut et vindkraftverk på hele 1500 MW innenfor området.
Ventyr deltok i august under Arendalsuka. Her ser vi Wim Verrept, som er prosjektdirektør for Sørlige Nordsjø II i selskapet, i samtale om havvind med leder i Sør-Norges Fiskarlag Terje Eriksen.
Bakgrunn for svaret
Ventyr har utarbeidet en melding for utbygging av selve vindkraftverket, og en melding for tilknytning til det norske fastlandsnettet. Begge meldingene inneholder forslag til utredningsprogram for en kommende konsekvensutredning.
Norges Fiskarlag gir i høringsuttalelsen til Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) innspill til begge meldingene og begge forslagene til utredningsprogram. Du kan lese hele vårt høringssvar vedlagt (nedenfor).
Vi minner i denne sammenhengen om at Norges Fiskarlag med medlemslag, havvind-organisasjoner og ledende vindkraftselskap har utarbeidet et sett med overordnede prinsipper for god sameksistens, samt en felles dreiebok/veileder som gjelder innenfor områder som er åpnet for havvindutbygging.
Ventyr har vist til disse prinsippene og dreieboka i sin søknad om prekvalifisering. Vi forventer derfor at dette legges til grunn for den kommende konsekvensutredningen.
Sårbart område
Tobis er en svært stedbunden art, som graver seg ned i sand på bunnen. Tobis er også en nøkkelart i økosystemet. Det kan være tobisfelt innenfor området Ventyr nå ønsker å bygge ut med bunnfaste vindturbiner.
- Også havforskerne er bekymret for tobisen, les mer hos Havforskningsinstituttet (ekstern lenke).
I tillegg vil ilandføringskabelen for elektrisk kraft krysse flere svært viktige tobisfelt og rekefelt.
Vindturbiner på hele 17-25 MW, som Ventyr planlegger å installere, er enorme konstruksjoner som hittil ikke er installert til havs noe sted. Disse turbinene vil i driftsperioden kunne føre til mer undervannsstøy enn andre vindturbiner. Ventyr sitt planlagte anlegg vil derfor kunne ha større skremmeeffekt på fiskebestandene enn andre vindkraftverk til havs.
Vi mener derfor det er viktig å avklare i hvilken grad støy fra store offshore vindkraftverkkan påvirke vandringsmønstre, gyteatferd og rekruttering hos viktige bestander, som tobis, sild, makrell og torsk. Det fordi påvirkningen på slike arter fortsatt er ukjent.
Fiskefartøy har i dag ingen reell mulighet til å fiske innenfor et slikt vindkraftverk, som Ventyr planlegger, og mesteparten av prosjektområdet på 520 km2 vil derfor være tapt for fiskeri. Slikt sett er det svært viktig at Norge fortsatt må legge til grunn at vindkraftverk til havs ikke skal bygges ut i viktige fiskeområder eller gyteområder.
Norges Fiskarlags høringsuttalelse er utarbeidet i samarbeid med Sør-Norges Fiskarlag. Medlemslaget Fiskebåt har gitt en egen uttalelse i saken.
Vår uttalelse kan du i sin helhet lese her:
Kontaktperson for ev henvendelser om havvind i Norges Fiskarlag er seniorrådgiver Jan Henrik Sandberg
Les også innspillet vi har gitt på at det må stilles tydelige krav om god sameksistens med fiskeriene når staten skal utbetale pengestøtte til havvindselskap. Det skriver vi i vårt innspill om støtteordning for flytende havvind, som vi publiserte tidligere denne uken: