07.03.2025

Leppefisker vant frem

Avklaring tok 4,5 år

Leppefisker Jørgen Leira Torset (46) fra Foldfjorden på Nordmøre har nådd frem med sin klage overfor myndighetene, etter administrativ inndragning av fangst sommeren 2020. Drøyt 1,6 millioner kroner var i spill.

Stridens kjerne har vært om leppefiskeren fra Nordmøre skulle ha fulgte forskriftene til punkt og prikke – eller ikke. Dette har det tatt nesten fem år å avklare. Nå er det med hjelp av Fiskarlagets advokat Ståle Hellesø kommet en avklaring i saken.

Etter flere behandlingsrunder av saken gjennom disse årene har departementet nå omgjort Fiskeridirektoratets opprinnelige vedtak om to administrative inndragninger av fangstverdi på til sammen 1 610 845 kroner.

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har slått fast at 46-åringen ikke skal slås så hardt ned på for den forseelsen han tross alt har gjort.

Kopi av leveringsavtale

Fartøyene «Utrygg 1» og «Alken» deltok sommeren 2020 i fisket etter leppefisk. Før fisket starter opp skulle det etter dagjeldende forskrift sendes kopi av leveringsavtale med godkjent kjøper til Fiskeridirektoratet. Denne avtalen var på plass, men kopien av avtalen ble på grunn av en misforståelse ikke sendt til Fiskeridirektoratet.

Vedtaket om administrativ inndragning ble gjort 25. juni 2021. Dette ble påklaget og opprettholdt og så gikk det på grunn av omorganiseringen i Fiskeridirektoratet over tre år før behandling i den nye klageinstansen 14. mars 2024.

– Fiskeridirektoratet stadfestet vedtakene i klagebehandlingen den datoen, og jeg bad om omgjøring, noe Fiskeridirektoratet fastholdt i en ny behandling 10. oktober i fjor, forteller advokat Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag.

– Jeg var overbevist om at vedtakene var uriktige og jeg sendte omgjøringsbegjæring til Nærings- og Fiskeridepartementet den 15. november 2024. Departementet omgjorde vedtakene 17. februar i år, sier han.

– Uten penger på kistebunn eller andre til å hjelpe deg så blir det vanskelig i slike saker, og det viser betydningen av den hjelpen som gis når man er medlem i Fiskarlaget, sier Jørgen Leira Torset.

Alle andre fikk medhold

Ståle Hellesø fikk i flere klagesaker i 2021 medhold i akkurat samme type sak som denne. Dette skjedde før den omtalte omorganiseringen.

Han forteller at akkurat denne klagesaken ikke ble behandlet da, og at de nye saksbehandlerne nok ikke var klar over de tidligere vedtakene.

– Jeg ba først Fiskeridirektoratet om å omgjøre under henvisning til de tidligere klageavgjørelsene som var til gunst. Men dette ble ikke tatt til følge av direktoratet. Neste steg var da å be departementet omgjøre, og det gjorde de. Dette er både gledelig, riktig og fornuftig, påpeker han.

Ståle Hellesø er ansatt som advokat i Norges Fiskarlag og har bistått svært mange fiskere, både med juridiske råd og i rettssaker.

NFD er enig med Hellesø

I sitt omgjøringsvedtak sier NFD at manglende innsending av leveringsavtale til Fiskeridirektoratet før oppstart av fiske ikke er en overtredelse som er ment å danne grunnlag for administrativ inndragning etter havressurslova § 54.

– Jeg er glad for at Ståle Hellesø har vært så tydelig her og at også NFD påpeker i sitt vedtak at min forglemmelse ikke gjør at arbeidet på havet har vært fånyttes, sier Jørgen Leira Torset.

NFD skriver i sin omgjøring at:

«Det legges vekt på at formålet med bestemmelsen i daværende deltakerforskrift § 43 bokstav d var at det skulle foreligge leveringsavtale med godkjent kjøper før fiske startet. Brudd på den aktuelle bestemmelsen om innsending av kopi av leveringsavtale skal etter departementets syn ikke i seg selv medføre at fangsten anses som ulovlig. Basert på forarbeidenes omtale av bestemmelsen som gjengitt ovenfor var dette heller ikke lovgivers intensjon.»

– Heldigvis hadde jeg selv orden i sysakene og kunne vise frem for departementet dokumentasjon på at det var en signert leveringsavtale før fiske startet, både for «Utrygg 1» og «Alken». Nå er jeg veldig lettet og glad for både hjelpen jeg har fått og for at fangstverdien er berget, sier 46-åringen.

Disse fire var om bord og var med på fangsten av leppefisk for 1,6 millioner kroner. Fra venstre: Aleksander Skar. Terje Oldervik. Olga Petrova og Jørgen Leira Torset. Foto: Privat

Kjente seg hjelpeløs

– Det var en frustrerende prosess der de andre sakene som var helt lik ble løst, men min sak ble det aldri en løsning på. Jeg opplevde meg hjelpeløs og uten rettigheter, sier mannen fra Foldfjorden.

– Nå er jeg bare lettet og glad, sier han og er overbevist om at hjelpen fra Ståle Hellesø var avgjørende for løsningen.

– Uten penger på kistebunn eller andre til å hjelpe deg så blir det vanskelig i slike saker, og det viser betydningen av den hjelpen som gis når man er medlem i Fiskarlaget, påpeker Jørgen Leira Torset.

Inndragningen av fangstverdi har medført lavere lønn i perioden og nødvendig forsiktighet med andre investeringer.

– Nå håper vi bare på en rask avklaring som gjør at vi får ut pengene fra de inndratte midlene hos Råfisklaget, sier en fornøyd leppefisker fra Nordmøre.

Ståle Hellesø har sammen med Torset nå en dialog med Norges Råfisklag om tilbakebetaling fra salgslaget, som på vegne av myndighetene foretok inndragning i saken.

Medførte endring

Behandlingen av leppefiskesakene i 2021 medførte at forskriften nå er endret på et vesentlig punkt. Kravet til at kopi av leveringsavtale skal sendes til direktoratet er nå tatt ut.