Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
06.04.2017

Kystradiobekymret

Telenor sentraliserer

– Dette skaper usikkerhet, og vi så senest i vinter at det er sårbart og kritisk når infrastruktur svikter. Det sier leder i Norges Fiskarlag Kjell Ingebrigtsen om nyheten fra Telenor om at kystradiostasjoner legges ned.

Telenor Kystradio legger ned stasjonene i Vardø, Florø og Tjøme fra 1. januar 2018. Det opplyser Telenor i en pressemelding.

Bakgrunnen for dette er at Telenor Kystradio skal moderniseres og digitaliseres. Dermed blir det også omorganisering.

– Kystradioen har vært en bauta i norsk maritim nød- og sikkerhetskommunikasjon i over 100 år og det skal den fortsette å være. Disse endringene vil gi oss operative gevinster og kostnadsbesparelser som vi trenger for å fortsette å tilby den beste kommunikasjon til sjøs, både for fritidsbåter, yrkesfartøyer og offshoreinstallasjoner, sier direktør for Telenor Kystradio, Terje Hammer.

Skaper usikkerhet

Kjell Ingebrigtsen sier han ikke blir beroliget av forsikringer fra Telenor.

– Jeg synes det er rart at Telenor sier de skal styrke sikkerheten. Vi så det tydelig i vinter da det var brudd på den fiberoptiske kabelen i Finnmark. Da måtte vi ha Kystvakta i beredskap. Det viser hvor sårbart systemet har vært. Med enda mer fjernstyring, øker sårbarheten, sier Ingebrigtsen til Fiskeribladet.

Han sier videre at det for fiskerne er viktigst at sikkerheten ivaretas for flåten. Tryggheten er nå gjort til usikkerhet, mener han.

– Jeg beklager at slike planer om å legge ned ikke legges frem for oss, så vi kan føle oss sikre på at tryggheten vi er ute etter blir ivaretatt på en god nok måte, sier fiskarlagslederen. De burde jo fått en kommentar fra organisasjoner som er bruker av disse tjenestene det er snakk om her, sier Kjell Ingebrigtsen.