17.01.2025

Kvalitetsmerket Skrei

Eget varemerke

Kvalitetsmerket Skrei er et varemerke som eksklusivt gis til skrei av ypperste kvalitet, men hva skal til for at skreien når opp til den gjeve klassifiseringen?

Vinterfanget torsk har fått et eksklusivt varemerke. Norges Råfisklags kontrollører i Skreipatruljen gjør nå hver vinter en stor jobb for å bidra til at fisken som pakkes etter: «Norsk standard for kvalitetsmerket Skrei» holder den høye kvaliteten som etterspørres i markedet.

Råfisklaget har lagt ut en flott sak om skreien og skreimerket som vi gjengir her.

Skreipatruljen og kvalitetsmerket Skrei

Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd.

Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard «Norsk standard for kvalitetsmerket Skrei» – NS 9406:2022 – Skrei, som du finner på seafood.no (lenke).

Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom system – og produktkontroller utføres av uavhengig tredjepart, som er Råfisklagets Skreipatrulje.

Alle fiskemottak som er eksportører av kvalitetsmerket Skrei, lisensieres hos Sjømatrådet og må bekrefte at de har gjort seg kjent med innholdet i kvalitetsmerkeordningen. Bedriften forplikter seg til å følge de retningslinjer og kvalitetskrav som ordningen inneholder.

Skreipatruljen kontrollerer temperaturen i kassen med Skrei. Foto: Norges Råfisklag

Hva er en skrei?

I over tusen år har skreiens vandring ned til norskekysten fra Barentshavet vært en av de viktigste hendelsene for folk og samfunnene langs kysten. Mengdene med skrei som naturlig vandrer inn til kysten fra januar til april skaper en fantastisk mulighet, og grunnlaget for en unik sesongsvare.

Navnet kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr «fisk som skrider eller vandrer».

Den lange svømmeturen bygger styrke og spenst som gir en ekstraordinær kvalitet på fiskekjøttet.

Med grunnlag i det naturlige vandringsmønsteret er det kun lov å kvalitetsmerke skrei mellom 1. januar og 30. april. Dette er perioden når den kjønnsmodne skreien svømmer ned til norskekysten for å gyte.

Høy kvalitet på fisken

Kvalitetsmerket Skrei garanterer kunden en fisk som er snøhvit og fast i kjøttet, blank i skinnet, med god holdbarhet og er plettfri.

For å oppnå dette må behandlingen følge strenge kvalitetskrav gjennom hele verdikjeden, fra hav til bord. Den skal være like fin og fortsatt fersk når den kommer frem til hovedmarkedene i Europa som den var da den ble dratt opp fra det kalde havet i nord.

Fiskemottakene må være godkjent

For å få lov til å pakke kvalitetsmerket Skrei må fiskemottaket forplikte seg til kravene i standarden.

Fiskemottaket må kjenne kvalitetsmerket godt, og alltid være skjerpet når de sorterer, merker og pakker skreien i henhold til kravene i standarden.

Råfisklagets Skreipatrulje kontrollerer fisken

Alle merkevarer må følges opp og sjekkes for å beholde sin status og verdi.

Råfisklagets kvalitetskontrollører i Skreipatruljen gjennomfører kontroller på fiskemottak og omlastingsterminaler i Norge og utlandet.

Blant annet sjekkes det at temperaturen på fisken holdes lav (under to grader), og fortsatt ser plettfri ut. Dersom skreien hadde små skader som var usynlig da skreien ble pakket, begynner disse å vises etter noen dager. Siden Skreipatruljen startet sine kontroller i 2007 har de sjekket flere titalls tusen fisk.

Skreipatruljen mottar stadig tilbakemeldinger fra fiskemottakene som pakker kvalitetsmerket Skrei om at de er takknemlig for jobben kontrollørene gjør, og tilbakemeldingene som kontrollørene gir, for å opprettholde den høye kvaliteten.

Siden 2007

Kvalitetsmerket Skrei har eksistert siden 2007, og ble startet som et samarbeid mellom Norges sjømatråd, daværende Eksportutvalget for fisk, fiskekjøperne og Norges Råfisklag. Jobben med å utvikle merkevaren startet Sjømatrådet med tilbake i 1998.

Råfisklagets Skreipatrulje utfører og har utført produktrevisjon siden starten.