Klippfisk ga eksportrekord i mai
Portugal drar opp
Med en vekst på 203 millioner kroner satte den norske sjømateksporten mai-rekord i år, og det er klippfisken til Portugal som sørger for det største løftet.
Norge eksporterte sjømat for 5,2 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 203 millioner kroner eller fire prosent sammenlignet med mai i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd. Hittil i år er det eksportert sjømat for 28,2 milliarder kroner, som er to prosent over samme periode i fjor.
– Norge har aldri eksportert så mye sjømat i mai som vi gjorde i år. Det er torsken som sørger for denne rekorden, i særdeleshet klippfisk og saltfisk. Noe av forklaringen på dette ligger hos portugiserne, som vil ha norsk torsk i større mengder enn værforhold og et nølende skreiinnsig har gitt dem i begynnelsen av året, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.
Sterk vekst for klippfisk
Eksporten av klippfisk økte med 150 millioner kroner eller 80 prosent til eksportverdi på 337 millioner kroner. Portugal var største marked i mai med en verdi på 171 millioner kroner.
Opp for saltfisk
Eksporten av saltfisk, inklusiv filet, økte med 66 millioner kroner eller 66 prosent til totalt 168 millioner kroner i mai. Portugal er fortsatt vårt største marked for saltfisk med en total verdi på 141 millioner kroner i mai.
Vekst for fersk torsk, stabilt for fryst torsk
Eksporten av fersk torsk, inklusiv filet, økte med 27 millioner kroner eller 23 prosent til totalt 145 millioner kroner i mai. Med en eksportverdi på 144 millioner kroner, er EU det dominerende markedet for fersk torsk fra Norge. For fryst torsk er eksportverdien stabil på 150 millioner kroner i mai. EU er også største mottaker av fryst torsk med en verdi på 117 millioner kroner. Veksten til EU er på hele 25 prosent.
Stabilt for laks
Det ble eksportert laks for 3,5 milliarder kroner i mai. Det er samme verdi som for mai måned i fjor. Prisen for fersk hel laks falt fra kroner 40,46 til 38,47 per kilo. Volumet økte fra 81 500 tonn til 84 700 tonn for alle anvendelser av laks. Frankrike, Polen og Storbritannia er største mottakere av laks fra Norge.
Nedgang for ørret
I mai falt ørreteksporten med 45 millioner kroner, eller 22 prosent til totalt 157 millioner kroner. Hviterussland var vårt største marked for ørret i mai.