10.02.2025

Juster forkastregelen

Utvalg og LS-vedtak

Norges Fiskarlag har oversendt et omfattende arbeid med forslag til endring av forkastregelen i havressursloven (§ 25). Forslaget, med tilhørende endring i høstingsforskriften er behandlet av et bredt sammensatt internt utvalg.

Landsstyret i Norges Fiskarlag behandlet saken i sitt siste møte i slutten av januar. Utvalgsarbeidet er gjort med bakgrunn i en oppnevnelse fra mai 2023.

Landsstyret gjorde følgende vedtak i saken:

1. «Landsstyret viser til rapport fra 9. oktober 2024 fra utvalg som har behandlet spørsmål om forkastregelen. Landsstyret støtter utvalgets tiltak slik disse fremgår av rapporten.

2. Landsstyret forutsetter at de nødvendige tekniske løsninger kommer på plass, og at regelverket justeres og administreres av ansvarlig myndighet for å sikre at tiltakene har reell konfliktdempende effekt og bidrar til ro og orden på feltet. Landsstyret ber administrasjonen om å følge opp dette i dialog med Fiskeridirektoratet/Sjøtjenesten og Kystvakten.

3. Landsstyret ber om at det etableres en prøveordning for å teste ut nytt regelverk knyttet til forkastregelen i forbindelse med et sesongfiskeri i et avgrenset område.»

Mer om vedtaket

Landsstyrets vedtak og utvalgets arbeid innebærer at det må arbeides videre for å få på plass nye løsninger, samt teste ut de foreslåtte tiltakene:

o Tiltakene krever teknologiske løsninger som ennå ikke er tilgjengelige.

o Det forutsettes at disse løsningene kommer på plass og at regelverket justeres og administreres av ansvarlig myndighet for å sikre effektive og konfliktdempende resultater i dialog og samarbeid med Fiskeridirektoratet, Sjøtjenesten og Kystvakten.

o For å teste og evaluere utvalgets tiltak foreslås det å gjennomføre et pilotprosjekt under vinterfisket i et avgrenset område, som Breivikfjorden eller Vestfjorden.

o Hensikten er å teste og evaluere et nytt regelverk i praksis, i forkant av/før nødvendig lovendring.

Mandatet

Utvalget fikk i oppgave å vurdere hvilke tiltak som må gjøres for å få til en endring i forkastregelen, herunder eventuelle endringer i ordlyden, eller tiltak som kan løse utfordringer knyttet til arealtilgang til fiskefelt mellom ulike redskapsgrupper (faststående redskap og snurrevad) og mellom samme redskapstype (faststående redskap).

Utvalget

· Marius Berntsen, snurrevad (Fiskebåt)

· Bjartmar Finnøy, line/garn (Fiskebåt)

· Jens Einar Bjørkås Johnsen, line/garn (Nord Fiskarlag)

· Tommy Dammen, snurrevad (Nord Fiskarlag)

· Ole Morten Vassdal, snurrevad (Sør-Norges Fiskarlag)

· Kjetil Pedersen, line/garn (Sør-Norges Fiskarlag)

Fra administrasjonen var følgende med: Ståle Hellesø, Jan Birger Jørgensen og Henriette Skaar

Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste og Kystvakten har deltatt som observatører i utvalgsarbeidet:

· Hanne Østgård, observatør (Fiskeridirektoratet seksjon fiskeriregulering)

· Rolf Harald Jensen, observatør (Fiskeridirektoratet, Sjøtjenesten)

· Erling Øksenvåg, observatør (Kystvakten)

I forbindelse med oversendelse av Landsstyrets vedtak og utvalgsrapporten har Norges Fiskarlag bedt om et møte med Fiskeridirektoratet/Sjøtjenesten og Kystvakten for å diskutere videre oppfølging av forslaget.

Det interne utvalget i Fiskarlaget vurderte forbedringer i forkastregelen sammen med tiltak som kan løse utfordringer knyttet til arealtilgang til fiskefelt mellom både ulike og like redskapsgrupper; faststående redskap og snurrevad.

Oppsummering av utvalgets arbeid

Forslag om følgende endring/presiseringer i forkastregelen (§ 25):

Organisasjonens tidligere behandling av forkastregelen viser at det er ulik forståelse både knyttet til fortolkning av regelen og forståelse og praktisering av regelens rekkevidde. En endring av forkastregelen som arbeidsgruppen fra 2016 foreslå reiste en rekke ubesvarte spørsmål herunder hvilke praktiske muligheter skipper har til å gjøre seg kjent med fiskeriaktivitet i et område, og hvor store områder som skal båndlegges. Utvalget har forsøkt å svare opp de ubesvarte spørsmålene ved å foreslå flere presiseringer/endringer/forenklinger i Forkastregelen.

o Rett til å fiske gis til den som først setter ut redskap.

o Rettigheten opprettholdes for fartøy som daglig fisker i et område.

o Rett bortfaller hvis bruket ikke meldes inn i henhold til gjeldende regelverk.

Inn- og utmeldingssystem:

En endring av forkastregelen slik utvalget foreslår fordrer et effektivt inn- og utmeldingssystem som gjør det mulig for skipper å gjøre seg kjent med fiskeriaktivitet i området i sanntid. Utvalget mener at plikten til å melde inn og ut bruk bør gjelde for alle fartøy og alle redskapstyper som skal hevde hav. Røktingsplikten er hjemlet i Høstingsforskriften § 26. Utvalget foreslår ingen endringer i denne bestemmelsen, men foreslår et nytt tredje ledd i Havressursloven § 25:

«Fartøyet mister retten etter annet ledd når reiskapen ikke er meldt inn i henhold til gjeldende regelverk om inn- og utmelding av bruk.»

Røktingsplikten:

Utvalget foreslår en endring i Høstingsforskriften § 18, som regulerer krav til røkting av redskap. Det foreligger ulike tolkninger av uttrykkene «daglig» og «hver xx dag».

Utvalget foreslår at disse uttrykkene erstattes med «kalenderdag.»

En slik endring av ordlyden er i samsvar med Fiskeridirektoratets praksis.

Gjensidig avstandskrav (§ 26):

Utvalget foreslår at avstandskravet i havressursloven § 26 gjelder for begge redskapsgrupper, et gjensidig av standskrav på 1 nautisk mil avstand mellom redskapsgrupper, med mindre det er enighet mellom partene.

Les utvalgets rapport: