14.08.2024

Jobber for fjorden

Deltok i debatt

– Vi vil være med å bygge løsninger, samtidig som vi er tydelig på at det ikke er beskatningen fra yrkefiskere som er årsak til tilstanden og situasjonen i Oslofjorden. Det sier Alessandro Astroza i Sør-Norges Fiskarlag.

Avdelingslederen ved Sør-Norges Fiskarlags kontor i hovedstaden var tydelig på at han og fiskerne er innstilt på samarbeid med alle gode krefter for å finne løsninger for miljøsituasjonen i Oslofjorden.

Han deltok onsdag under en panelsamtale om miljøtilstanden i fjorden om bord på Fiskeridirektoratets Fjorgyn under Arendalsuka.

Han understreket til de mange i forsamlingen at han på vegne av fiskerne er tydelig på at et forbud mot yrkesfiske ikke er en del av løsningen.

En lydhør forsamling med flere fiskere, tillitsvalgte og toppledelsen i Norges Fiskarlag og Sør-Norges Fiskarlag i publikum. Flere av fiskerne benyttet også anledningen til å få avklaringer på sine spørsmål under arrangementet.

Dramatiske forslag

Arrangementet denne onsdagen har utspring i at Fiskeridirektoratet nylig kom med tre forskjellige alternativer for tiltak innen fiskeri i Oslofjorden.

Tiltakene er gradert, og Sør-Norges Fiskarlag gikk i sommer tydelig ut og advarte mot de mest ytterliggående.

Les detaljene i saken og Fiskeridirektoratets ulike alternativ

Les også presseomtalen vi gikk ut med fra Sør-Norges Fiskarlag i sommer

Alessandro Astroza gjentok i Arendal momentet om at torsk har blitt gjort til et symbol på utfordringene på den komplekse tilstanden i Oslofjorden.

Dette poenget ble fulgt opp av Fiskarlagets leder Kåre Heggebø (bildet) i spørsmålsrunden.

Leder Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag fikk klart svar om torsk fra forskeren, her sammen med fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen (t.h.) og Olav Lekve – begge fra Fiskeridirektoratet.

Han ønsket å vite om strenge tiltak har hatt effekt på torskebestanden.

Jan Atle Knudsen fra Havforskningsinstituttet var i sitt svar helt tydelig på at det ikke er dokumentert at strenge reguleringstiltak gir effekt for torsken.

Knudsen sa at annen forskning, som fra 2009 i Sverige viste at strenge reguleringer har effekt for en rekke andre arter, men altså ikke målbare resultater for den viktige arten torsk.

Dramatisk effekt

Sør-Norges Fiskarlag har påpekt at mange av forslagene vil være dramatisk for yrkesfisket i området. Særlig vises det til Alternativ 3, om et nullfiske innenfor Horten-Moss, og i Ytre Hvaler og Færder Nasjonalpark.

Sør-Norges Fiskarlag omtaler et slikt tiltak som «spikeren i kista» og en reell avvikling av yrkesfisket i sør.

Disse var med:

Det var Fiskeridirektoratet som inviterte til panelsamtale om hva slags forvaltning som må til for å redde livet Oslofjorden.

Debatten ble ledet av fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen (t.v. i bildet), og deretter:

  • Jan Atle Knudsen, Programleder, Havforskningsinstituttet
  • Anne Sjømæling, Nasjonalparkforvalter, Færder nasjonalpark
  • Alessandro Astroza, Avdelingsleder, Sør-Norges Fiskarlag
  • Henning Røed, Prosjektleder, Oslofjorden friluftsråd
  • Øyvind Fjeldseth, Rådgiver, NJFF
  • Innledning ved: Jon-Erik Henriksen, Divisjonsdirektør, FIskeridirektoratet

Dette sa de:

Alessandro Astroza: -Yrkesfiskere må ikke pålegges å ta «regninga for de store utfordringene som er for miljøet i Oslofjorden. Vi vil samarbeid med alle aktører og snakke sammen på en saklig og god måte.

Jan Atle Knudsen: -Vi må ha dialog. Alle vet at vi må gjøre noe med situasjonen. Og det er jo ikke slik at fiskerne er årsaken til alle problemene.

Anne Sjømæling: -Nullfiske er vegen å gå. Det gir raskest et resultat. Jeg er opptatt av både fisk og bunnsystemer.

Øyvind Fjeldseth: -Strengere regulering er vegen å gå, og vi er opptatt av at ting skal skje på et faglig godt grunnlag.

Henning Røed: -Der som kommer må være enkelt å forstå for alle.

Frank Bakke-Jensen: -Nå blir det en normal høringsprosess der alle vil få gode muligheter til å spille inn hver enkelt parts syn i tiden fremover.