Ja loddereguleringen bør endres
NFD vil utrede
Fiskeridirektoratet har fått i oppdrag å undersøke om kystflåtens fiske etter lodde i Barentshavet bør reguleres annerledes enn i dag. Fiskarlaget er krystallklar på at det bør skje.
Nærings- og fiskeridepartementet har mandag morgen sendt ut en pressemelding der det opplyses at de har bedt Fiskeridirektoratet vurdere fremtidig regulering av kystgruppens fiske etter lodde i Barentshavet.
Den helhetlige gjennomgangen skal særlig se nærmere på reguleringen av deltakelsen i fisket.
– De siste årene har det vært en utvikling i loddefisket og kvotebestanden generelt. Nå er det derfor på tide å se nærmere på reguleringen. Vi har en åpen tilnærming til om reguleringen av loddefisket bør endres. Før vi tar stilling til eventuelle endringer trenger vi et større kunnskapsgrunnlag, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Bakgrunnen for gjennomgangen er at fisket gjennom flere år har blitt opplevd som lite forutsigbart for flåten og industrien. I dag reguleres fisket gjennom påmelding og loddtrekning, som organiseres av Fiskeridirektoratet og Norges Sildesalgslag.
Nærings- og fiskeridepartementet har ikke lagt noen føringer for Fiskeridirektoratets gjennomgang av reguleringen, og det er usikkert hva som blir utfallet av prosessen. Departementet gjør likevel oppmerksom på at dersom denne prosessen ender med at det blir besluttet å begrense deltakelsen i fisket, vil dagens dato være en skjæringsdato. Aktivitet som finner sted, eller avtaler om investeringer som blir inngått etter skjæringsdatoen, vil ikke danne grunnlag for fremtidig deltakelse, skriver departementet i sin omtale av saken.
Vår kommentar
-Dette er en sak som vi fra Fiskarlaget og våre medlemslag har vært tydelige på over tid. Det er på høy tid at forutsigbarheten blir bedre for næringen, sier leder Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag.
I kystflåtens loddefiske har reguleringsordningen med loddtrekning bidratt til at det blir vanskelig for næringen å planlegge både fisket og nødvendige investeringer fordi man rett og slett ikke vet om man trekkes opp av hatten. Dette håper vi nå på en justering av når Fiskeridirektoratet skal gå gjennom dagens ordning.
-Jeg kan forsikre om at vi fra Norges Fiskarlagets side vil tilrettelegge for at erfaringer fra alle ledd i organisasjonen er på bordet for å bidra til at våre myndigheter ikke skal stå uten råd fra oss når beslutninger tas i dette viktige fisket, understreker Kåre Heggebø.