14.12.2023

Internasjonale forhandlinger

Fiskarlagets podkast

Internasjonale forhandlinger om fiskekvoter er noe vi hører mye om. Hvordan dette skjer og hva som foregår i forhandlingene er tema for denne episoden av Fiskarlagets podkast.

Fiskebestandene vi høster av kjenner verken grenser eller flagg. Det betyr at norske fiskere også må til andre lands soner for å fiske. For å få til det, må Norge hvert år avklare og forhandle om kvoter og soneadgang med våre naboland.

Hvordan foregår dette og hva er det egentlig man forhandler om?

Synnøve Liabø har nesten 20 års erfaring fra internasjonale kvoteforhandlinger. Hun gir Marit Hiim Haugseth, Hanna Bakke-Jensen og deg som lytter en god innføring.

Du får blant annet høre hva som skjer når Norge og Russland forhandler om fiskeriene i Barentshavet og når Norge møter EU og Storbritannia for å bli enige om makrell.

Er det rett frem, eller kan det for eksempel oppstå kulturelle misforståelser?

Episodens fisker er Christian Halstensen. Han er styreleder i Fiskebåt og daglig leder i rederiet Halstensen Bekkjarvik. Deres fiskebåter opererer i alle soner og Christian har også egen erfaring fra kvoteforhandlinger.

Han gir slik sett flåtens perspektiv på det internasjonale samarbeidet, både fra havet og forhandlingsbordet.

Her finner du podkasten

Lytt til «Jeg kan ingenting om fisk» der du hører dine podkastepisoder, som hos Spotify.

Du finner også en oversikt over alle våre podkastepisoder ved å gå inn på Fiskarlagets nettside. Rett under nyhetsoverskriftene kan du klikke deg inn og både se mer om – og høre denne og andre episoder.

Respons: Gi oss gjerne tilbakemeldinger eller innspill: podkast@fiskarlaget.no