
Innspill til statsbudsjettet
Til seks departement
Norges Fiskarlag har tatt muligheten vi har til å spille inn momenter vi mener er viktige i arbeidet med statsbudsjettet for 2026. Vi har oversendt et omfattende innspillsbrev til seks ulike departementer.
Fiskarlaget er landets største næringsorganisasjon for yrkesfiskere og vi organiserer både enefiskere, lottakere og fiskebåtredere. Det betyr at vi jobber for både arbeidstakere og arbeidsgivere i fiskeriene, samt alle enkeltmannsforetakene.
Medlemsmassen står for nesten 75 prosent av samlet førstehåndsverdi i villfisknæringen, og medlemmene varierer fra de minste sjarkene til store havgående fiskefartøy.
I vårt arbeid med å ivareta og utvikle fiskernes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser har vi påpekt at trygg økonomisk styring i finans- og pengepolitikken er viktig i en krevende tid nasjonalt og internasjonalt.
Våre forslag
Norges Fiskarlag har i vårt brev til i alt seks departementer understreket at det for fiskerinæringen er viktig at statsbudsjett for 2026 bidrar til stabilitet for fiskerinæringen.
Vi påpeker det som viktig at vi neste år får: «Et budsjett som søker å stabilisere inflasjon, rente og valuta på et nivå som gjør fiskerinæringen konkurransedyktig i forhold til våre handelspartnere og i de markedene vi eksporterer.»
Dette tar vi opp:
CO2-avgiften og kompensasjonsordningen for fiskeflåten
Fiskarlaget mener forutsigbarhet i kompensasjonsordningen over et lengre tidsrom er et svært viktig virkemiddel ved finansiering av fornyelse i fiskeflåten og for derigjennom for å stimulere til framtidsrettede drivstoffeffektive løsninger. Det er en stor svakhet i ordningen at bevilgningen først skjer i statsbudsjettet for året i etterkant.
Norges Fiskarlag mener også at det i statsbudsjett for 2026 bør settes av midler til kompensasjonsordningen for 2026 for å sikre fiskeflåten større forutsigbarhet.
Havforskningsinstituttet
Norges Fiskarlag mener det er helt nødvendig å styrke rammene for Havforskningsinstituttet i statsbudsjett for 2026.
Havforskningsinstituttet spiller en viktig rolle i forvaltningen av de norske havområdene gjennom den kunnskapsinnhentingen og forskningen de bedriver.
Særlig nå, i en situasjon med kvotenedgang på flere viktige bestander. Vi ser tydelig at interessen for utnyttelse av datafattige bestander øker. Konsekvensen for datafattige bestander er at de gjerne forvaltes etter et føre-var-prinsipp, og kvotene blir ofte satt lavere enn det er biologisk grunnlag for. Ved å styrke forskningen på datafattige bestander vil man kunne gi flåte og industri flere strenger å spille på, særlig i nedgangstider.
Samtidig er det viktig å opprettholde forskningsaktiviteten på kommersielt viktige bestander.
Sikkerhet til sjøs
Det er risiko knyttet til å drive fiskeri. Det er derfor nødvendig å ha beredskapen på plass når det skjer ulykker. Redningshelikoptertjeneste og Kystvaktens tilstedeværelse utgjør sammen med Redningsselskapet sikkerheten og beredskapen for fiskerne i de norske havområdene. Da er det viktig at dette følges opp gjennom flere punkter i statsbudsjettet for 2026.
Det er viktig at Redningsselskapets drift opprettholdes på et nivå hvor man ikke risikerer at skøytene tas ut av tjeneste av økonomiske hensyn.
Norges Fiskarlag mener at bevilgningene til Redningsselskapet må videreføres, og økes i tråd med prisveksten, særlig med tanke på kostnadene for drivstoff og drift.
Du kan lese hele vårt innspill til de seks departementene i det vedlagte brevet nedenfor.
Der kan du også lese om følgende andre tema som vi gir i vårt innspill:
- Det grønne skiftet i fiskeflåten
- Tilskudd til kommunale ungdomsfiskeprosjekt
- Tilskudd til velferdsstasjoner
- Tilskudd til næringstiltak i fiskeriene
- Føringstilskudd
- Rapporteringsutstyr til fiskeflåten
- Catch Certificate
- Tilskudd til kystrekeflåten
- Tilskudd til fiskerihavneanlegg
- Pensjonstrygden for fiskere
- Kunnskapsinnhenting om havvind
- Skipsavfallsdirektivet
Les hele vårt innspillsbrev til statsbudsjettarbeidet for 2026: