Ingen åpne dører
Gregussen om Brexit
-Jeg tror ingen er i stand til å si hva som blir resultatet av Brexit, sa Otto Gregussen. Men, påpekte han på Pelagisk Arena i Ålesund, det gir store muligheter for oss i Norge.
I foredraget for de omlag 250 i salen sa Fiskarlagets generalsekretær at han mener det er naivt å tro at det finnes åpne dører der man gratis kan spasere inn.
-Og det er uklokt å føre forhandlinger i det offentlige rom, påpekte Gregussen. Det er derfor avgjørende å ha gode relasjoner både til UK og EU, understreket han.
Åpenbart faktum
Otto Gregussen påpekte så et relativt åpenbart, men ikke alltid like synlig faktum i den rådende debatten, nemlig at Norge ikke er i forhandlinger med noen.
Derimot er det slik at resultatet av drøftingene mellom EU og UK blir avgjørende for Norge. Det betyr at Norge dermed må forberede seg så godt som det er mulig, både innenfor næringen og på myndighetshold, uten at vi til enhver tid er tett på de forhandlingene som foregår mellom britene og EU.
Fiskens betydning
Han dro også frem at fiskeri var en viktig del av Brexit-kampanjen, men det retorsike spørsmålet han stiller i sitt foredrag er: Er fiskeri en like viktig del av forhandlingene?
-For sjømatnæringens del er det imidlertid helt klart at næringen ønsker fri tilgang til EU-markedet og til det britiske markedet.
Samtidig ønsker vi fortsatt fri tilgang til farvann vi i dag henter ressurser fra for våre fartøy.
Utfordringene er like
Otto Gregussen mener alle fiskerinasjoner derfor står overfor de samme typen utfordringer ved at partene ønsker:
- Balanserte fiskeriavtaler
- Gode og ansvarlige forvaltningsplaner
- Adgang til farvann og adgang til markeder
Dansk innspill
Fra dansk side kom det også et innspill knyttet til Brexit-debatten i konferansen .
Esben Sverdrup-Jensen fra Danmarks pelagiske produsentorganisasjon var ganske tydelig på at det nå er et komplisert bilde i Nord-Atlanteren som bare blir mer komplisert ved at Storbritannia blir en ny kyststat.
Struktur
Danmarks pelagiske forening har 12 fartøy med en snittomsetning på 120 milloner kroner. Til sammenligning viste møteleder Thorvald Tande jr til at de rundt 75 norske pelagiske fartøyene har en snittomsetning på drøyt 50 millioner kroner.
-De har med andre ord slått sammen og strukturert mer enn vi så langt har i Norge, var hans kommentar.
Ikke klart svar
Esben Sverdrup-Jensen klarte heller ikke å gi et tydelig svar på hva som ligger foran, men var tydelig på at utfordringen som også danskene står overfor blir tydeliggjort ved at 50 prosent av volumet danske fiskere tar hentes i britiske farvann. I hovedsak er dette pelagisk fisk.