Fiskarlaget Nyheter

19.11.2005 00:00
Kystkulturprisen 2005
- Torunn Herje
Kystkulturprisen 2005

Torunn Herje (født 22. januar 1953) er en norsk arkeolog og museumsdirektør. Herje ble født i Oslo, men vokste opp også i Trondheim og Molde.
Herje ble magister i arkeologi ved Universitetet i Oslo i 1985. Hun arbeidet deretter som forskningsassistent ved Vitenskapsmuseet i Trondheim 1985-88. I ett år var hun engasjert av Levanger kommune for å skrive kommunens arkeologiske historie, og hun begynte i 1989 som direktør for Norveg – senter for kystkultur og kystnæring. Her førte hun museet fram til et nytt prisbelønt bygg, og til prisen som Årets museum.

Torun Herje var den første lederen av foreningen Namdalskysten, som ble stiftet januar 2005, og var i 2005 primus motor for Kystkultursenteret Norveg.
Stiftelsesdagen for Namdalskysten ble en merkedag for reiselivsnæringen i Ytre Namdal, der samarbeidet gikk på tvers av kommunegrenser. Et samarbeide som må sies å være i historisk i regionen og som man håpte skulle danne grunnlaget for Namdalskysten som merkevare og destinasjon. En visjon var å vise fram for alle at Namdalskysten er kystenes kyst!
Kystkultursenteret Norveg hadde som mål å være det store fyrtårnet som også viste veg til de små fyrlyktene som består av ulike aktører som vil ha et rikholdig tilbud innen overnatting, matkultur, opplevelser på sjø og land, historie(r), dyreliv/natur, ulike aktiviteter som fisking, dykking, straumsafari, sykkling/vandring, geoløyper/hulemalerier og utstillinger, teater, samt konserter.