Fiskarlaget Nyheter

04.12.2018 08:05
Foreslår etikkfag
I sjømatutdanningene
Foreslår etikkfag
Forsiden av rapporten
Ill: Jan-Erik Indrestrand

En arbeidsgruppe foreslår å innføre etikk og samfunnsansvar som fag i sjømatutdannelsene, og utvikle felles etiske retningslinjer for sjømatnæringen.

Arbeidsgruppen «Etikk» har bestått av seks av de tretten partene i det såkalte «13-partssamarbeidet».

  • Se rapporten i sin helhet nederst i denne saken.

Arbeidet i gruppen er gjort som oppfølging av Stortingsmelding 10 2015-2016 fra Nærings- og fiskeridepartementet der det i punkt 9.3.3 er henvist til «.... at næringsorganisasjonene bør iverksette tiltak som forsterker riktige normer og synliggjør de negative konsekvensene av underrapportering…»

Grunnleggende viktig

Etikkarbeidsgruppen slår fast at sjømatnæringen arbeider innenfor et demokratisk fundert regelverk som er fremforhandlet ved medvirkning og medbestemmelse i alle ledd.

All virksomhet skjer med utgangspunkt i aktørenes tillatelser og adgang til å utnytte fellesskapets ressurser og arealer. I lys av det stilles det krav til høy etisk kompetanse og bevissthet, understreker gruppen i sin rapport og slår fast at: «Brudd på lover og reguleringer undergraver bærekraft og forvaltning og skader miljø, næring og samfunn.»

Ikke lett tema

Etikk som tema er ikke generelt lett tilgjengelig, understrekes det i rapporten. Det påpekes imidlertid at det er gode muligheter for arbeid med etikk med utgangspunkt i økende utdannelsesnivå, økte krav til etiske moralske holdninger, bærekraft og samfunnsansvar.

Etikk som fag

Det er flere utdanningsinstitusjoner som tilbyr utdanning som er aktuell for sjømatnæringen. Norges fiskerihøgskole (NFH) ved Universitetet i Tromsø er den med mest spesialisering innen fagområder knyttet til fiskeri og havbruk.

Arbeidsgruppen har vært i kontakt med NFH om økt etikk-fokus både knytet til bachelor-emne og på masternivå.

Skolen uteksaminerer mellom 40 og 50 studenter årlig på de to nivåene.

I rapporten foreslås det også fagemner i bolker på andre utdanninger, både på universitetsnivå og knyttet til yrkesfagutdanning.

Etikk i næringen

I rapporten vises det til at formålet med å utvikle felles etiske regler i sjømatnæringen er å sikre rettferdig og ansvarlig utnyttelse av våre felles areal- og havressurser og klargjøre forventninger til adferd. Arbeidsgruppen påpeker at et flertall velger å følge reglene fordi noe annet ville være galt. Samtidig understrekes det at det også er viktig at regelverket oppfattes som forståelig og godt begrunnet.

«Bestemmelser som fremstår som meningsløse eller unødvendig er et vanskelig utgangspunkt for å mobilisere til økt etterlevelse på et etisk grunnlag,» understreker de seks i arbeidsgruppen Etikk.

Gruppen har vært sammensatt slik:

  • Kay Erling Elvevoll, seniorskattejurist i Skatteetaten (leder)
  • Steinar Eliassen, administrerende direktør i Fiskekjøpernes Forening
  • Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene
  • Sverre Johansen, direktør i Sjømat Norge
  • Bjørn Kvello, seniorrådgiver i Norges Fiskarlag
  • Åsne Sangolt, seniorrådgiver i Mattilsynet

Rapporten presenteres tirsdag 4. desember under et møte i Bergen der generalsekretær Otto Gregussen representerer Fiskarlaget.

Samarbeidsforumet kalles 13-partssamarbeidet: 

  • Arbeidstilsynet
  • Fiskekjøpernes Forening
  • Fiskeridirektoratet
  • Landsorganisasjonen i Norge
  • Mattilsynet
  • Norges Fiskarlag
  • Norges Kystfiskarlag
  • Norsk Sjømannsforbund
  • Norsk Villfisk SA
  • Sjøfartsdirektoratet
  • Sjømat Norge
  • Sjømatbedriftene
  • Skattedirektoratet
  • Tolldirektoratet