Hvor går Fiskarlaget?
Organisasjonssaken
Sør-Norges Fiskarlag erkjenner at organisasjonen står ved et veiskille. Årsmøtet peker i sitt organisasjonsvedtak på at de har gjort et vedtak ut fra hva som tjener egne medlemmer og Norges Fiskarlag best.
På årsmøtet i Ålesund var den fremtidige organiseringen av Fiskarlaget oppe til debatt på første årsmøtedag torsdag.
Sak 5 hadde følgende navn: Hvordan står det til med Norges Fiskarlag og hvor går leia videre?
Disse tre innledet til saken:
- Leder Kåre Heggebø, Norges Fiskarlag
- Medlem Maria Isabell Espeseth Sævik
- Styreleder Terje Eriksen, Sør-Norges Fiskarlag
Kåre Heggebø la i sin innledning vekt på Fiskarlagets unike rolle som premissleverandør og politisk instrument for norske fiskere.
Maria Isabell Espeseth Sævik fremhevet hvor godt hun har blitt møtt og ivaretatt som ny i organisasjonen. Hun sa at mottakelsen som ny medlem har gitt henne et kjempegodt inntrykk av kraften i fellesskapet i Norges Fiskarlag. Dette har en stor verdi for henne som fisker og er en verdi hun ønsker med seg videre som medlem og aktiv i næringen.
Dette ble fulgt opp av delegat og leder Bernt Brandal i Søre-Sunnmøre Fiskarlag (bildet nedenfor). Han stod opp for et samlet Fiskarlag og at Sør-Norges må ha en posisjon som speiler oppslutningen.
Han pekte på at lokallaget vurderte å komme med et endringsforslag til styrets forslag til vedtak, men landet på at det var tilstrekkelig diplomatisk og utfyllende formulert.
Geir Magne Røys holdt deretter et engasjert innlegg der også han manet både Nord Fiskarlag, Fiskebåt og årsmøtet til å finne sammen, ikke minst med tanke på alle de store utfordringene som næringen står foran.
Årsmøtet i Sør-Norges Fiskarlag gjorde et enstemmig vedtak og fulgte også styrets innstilling til vedtak.
Fra vedtaket
Årsmøtet viser i sitt vedtak til at det er uenighet blant medlemslagene angående fordelingsnøkkelen for representasjon i Norges Fiskarlags landsmøte og landsstyre.
Årsmøtet holder fast ved vedtak om en tredeling fra årsmøtet i 2023, der de la til grunn et likt antall representanter fra Sør-Norges Fiskarlag, Nord Fiskarlag og Fiskebåt på alle nivå.
Samtidig har årsmøtet i sitt vedtak gitt styret fullmakt til å kunne finne gode løsninger som ivaretar medlemmene på en god måte.
Årsmøtet i Sør-Norges Fiskarlag går inn for at Fiskarlagets gjeldende ressursfordelingsvedtak ikke skal kunne endres med mindre mer enn 2/3 av landsmøtet stemmer for dette.
Årsmøtet understreket også verdien og viktigheten av et samlet Norges Fiskarlag.
Vedtaket på årsmøtet var enstemmig og du kan lese det i sin helhet her:
.