03.12.2024

Hun er nå fiskerikyndig

Rapport fra FLO-kurs

Hege Louise Eltoft er den første kvinnelige fiskerikyndige i Norge. Det er klart etter at hun har gjennomført og bestått kurs for fiskerikyndige.

– Jeg har forståelse for mange ulike typer fiskerier, og kan mye om fiskeri- og ressursforvaltning, sier fiskeren fra Ramberg i Lofoten.

51-åringen er engasjert medlem i Fiskarlaget og sier hun bestemte seg for å delta på kurset for fiskerikyndige for å ha flere bein å stå på, slik tidene innen fiskeri er nå.

Frem til nå er det bare menn som har gjennomført kurset som jevnlig holdes i regi av Sokkeldirektoratet.

Årets kurs ble holdt i Bergen i midten av november, med åtte menn og en kvinne som deltakere.

Var observatør

Fiskarlagets Maria Pettersvik Arvnes fulgte også årets kurs i Bergen. Hun har fagansvar for seismikk og fiskeri i Norges Fiskarlag og sier det var en god og nyttig erfaring å få deltatt.

– Det var veldig lærerikt for meg å følge kurset, sier hun og takker Sokkeldirektoratet for at hun fikk lov å pådra seg den samme innsikten som de nye fiskerikyndige, som observatør under årets kurs.

Maria Pettersvik Arvnes arbeider både med miljøsaker og seismikk og fiskeri i Norges Fiskarlag. Her er et selvportrett av henne om bord på et tokt med fartøyet Helmer Hanssen.

– Jeg sitter igjen med en mye bedre forståelse av hva som forventes av FLO-ene etter å ha deltatt sammen med dem, og hva vi bør fortsette å jobbe for å forbedre, forklarer Maria Pettersvik Arvnes.

Hun fikk også mange hyggelige tilbakemeldinger fra deltakere som syntes det var positivt at Fiskarlaget var med i salen.

– Det er artig å ha vært med når den første kvinnen nå er godkjent som fiskerikyndig og jeg gratulerer Hege så mye med bestått FLO-kurs og ønsker lykke til som fiskerikyndig.

Fiskerikyndig

For å kunne gå dette kurset, må deltagerne dokumentere kunnskap om fiskeriaktivitet, og minimum ha navigasjonssertifikat som fiskeskipper.

Kurset avsluttes med en eksamen som deltagerne må bestå for å kunne ta oppdrag som fiskerikyndig (FLO).


Kari Grundvig fra Fiskeridirektoratet var en av foreleserne under kurset som kvalifiserer for å være fiskerikyndig.

Hva kan og gjør en FLO?

Ved alle seismiske undersøkelser på norsk sokkel er det pålagt å ha minst en fiskerikyndig om bord. Den fiskerikyndige må ha gjennomført et slikt tre-dagers kurs i regi av Sokkeldirektoratet og Fiskeridirektoratet.

Formålet med kursene er å øke kompetansen om regelverk, konflikthåndtering, rapportering, varsling og organisering. I tillegg får man en innføring i undersøkelsesaktiviteter. Deltakernes engelskkunnskaper blir også testet.

Sokkeldirektoratet påpeker at den fiskerikyndige spiller en svært viktig rolle som rådgiver overfor ledelsen på de seismiske fartøyene, og skal bidra til å skape forståelse mellom næringene og bidra til god sameksistens på havet.

Fra besøket i lokalene til Fiskeridirektoratets vaktsenter (FMC).

Høyt engasjement

Maria rapporterer om et godt kurs og mange engasjerte fiskere, og mye god dialog.

– Vi var på besøk til FMC (Fiskeridirektoratets vaktsenter) første kursdag, det var spennende å se hvordan sentralen fungerer i praksis. Andre dag har vi hatt en bolk om kommunikasjon og konflikthåndtering, som sannsynligvis vil komme godt med for FLO-ene når de er ferdige, rapporterer hun.

– Jeg har inntrykk av at alle gleder seg til å ta fatt på oppgaven som FLO, og at de er spente på hvordan det blir å ha rollen, og hvor sterkt de kommer til å føle seg mellom barken og veden.

Magne og Hege tok kurset

Hvorfor melder man seg på kurs for fiskerikyndige og hva tenker deltagerne om det arbeidet de kurses for å kunne ta?

Maria har spurt – og fått disse svarene fra to av deltakerne:

Hege Louise Eltoft, vara til landsstyret fra Nord Fiskarlag

Hvorfor vil du bli FLO?

– Jeg tenker at dette kan være en grei sidejobb, og særlig nå som mange kvoter er på vei ned. Ønsker å få en bedre forståelse og kunnskap om ny aktivitet slik som havvind, og eksisterende aktivitet som geofysiske undersøkelser.

Hva ser du for deg at du kan bidra med?

– Jeg har forståelse for mange ulike typer fiskerier, og kan mye om fiskeri- og ressursforvaltning. Dette tror jeg kan være viktig kunnskap å ha med seg i rollen som FLO. I tillegg er det viktig med diplomatiske evner, og å være en menneskekjenner som er flink til å prate med folk. Det kommer til å komme godt med.

Hva kan bli utfordrende?

– Jeg tror det kan bli utfordrende å få til sameksistens og gjensidig forståelse, særlig i situasjoner der fiskerne føler seg presset, enten på tid eller på tilgang. Det kan gå ei kule varmt blant fiskerne da, og da er det nyttig å kjenne deres situasjon godt og å kunne være diplomat.

Magne Ovar Mjånes, fra Gulen

Hvorfor vil du bli FLO?

– Jeg har vært fisker hele livet, og vet hvordan det er å være på feltet og føle på «konkurransen» med seismikkere. Jeg har lyst til å få bedre forståelse for denne næringa, og komme tettere på denne siden av bordet. Også tror jeg det kan være en spennende jobb.

Hva ser du for deg at du kan bidra med?

– Jeg kan mye om fiskeri, og har som sagt mye erfaring med å sitte på den andre siden. Jeg forstår fiskernes ståsted og syn, og det tror jeg vil komme godt med i denne jobben.

Hva kan bli utfordrende?

– Jeg tror det som blir mest utfordrende er å få til gjensidig forståelse for hverandre i situasjoner der fiskerne er presset, som på sildefisket. Dersom mange fartøy leter febrilsk etter sild, og de har hatt flere bomkast kan det bli mye adrenalin og frustrasjon som kan gjøre det ekstra vanskelig å få til god kommunikasjon og gjensidig forståelse.