Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
23.05.2017

Høy skreikvalitet

Skreipatruljen

– Sammenligner vi med tidligere år har kvaliteten på kvalitetsmerket skrei økt, fastslår kontrollør Jan-Erik Jensen i Norges Råfisklag. Fra januar til utgangen av april har skreipatruljen kontrollert i overkant av 200 partier fra rundt 45 ulike pakkere.

Kontrollene er gjennomført fra Finnmark i nord til Spania i sør, og patruljen er godt fornøyd med årets resultater, skriver Norges Råfisklag i en pressemelding.

– Tidligere hadde vi noen få topp-pakkere, men i år har flere hevet seg til samme høye nivå, sier Jan-Erik Jensen.

Han tror at dialogen mellom fiskerne og fiskekjøperne er en av årsakene.

– En god dialog mellom fiskere og fiskekjøpere er veldig viktig for å sørge for at fisken som pakkes til kvalitetsmerket Skrei får den riktige behandlingen helt fra den fanges til den landes.

Selv om kvaliteten på skrei har økt, kan den fortsatt bli bedre. Det ligger blant annet et forbedringspotensial i å unngå fisk med røde og slitte finner. Dessuten fant patruljen flere partier der lokkene på eskene ikke var forsvarlig sikret. Dersom lokkene ramler av smelter isen fortere, skinnet på fisken tørker ut og holdbarheten reduseres. Dessuten risikerer man at det kan komme uønskede fremmedlegemer oppi eskene.

Nytt i år: Skreifilet

I år var det også mulig å pakke kvalitetsmerket skreifilet. Kontrollresultatene viser at det har vært enkelte oppstarts-utfordringer. I praksis må fisken som velges ut til filet sjekkes to ganger:

Først er det viktig å være nøye i utvelgelsen av fisken som skal skjæres til filet, og så må den ferdige fileten sjekkes på nytt om den overholder kravene i standarden til kvalitetsmerket før den pakkes. En fisk kan være fin på utsiden, men skjule egenskaper som bryter med kvalitetsstandarden til skreifilet når den er prosessert.

Noen avvik

De to vanligste avvikene som skreipatruljen har registrert er; dårlig utblødd fisk (som gir et rosa skjær i fiskekjøttet) og næringssprengt fisk (som gjør at fiskekjøttet spalter seg).

– Vi har en tett og god dialog med pakkerne gjennom hele sesongen, så vi regner med at vi ser en forbedring også til neste år. Men utviklingen har vært positiv og vi gleder seg til neste sesong, sier kontrollsjef Charles Ingebrigtsen.

Det er lov å pakke kvalitetsmerket Skrei fra 1. januar til 30. april.

Hva er Skreipatruljen?

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

Se «>Norges sjømatråds skreifilm