03.09.2024

Har bedt om møte

Med KLD

Norges Fiskarlag har bedt om et møte for å drøfte reguleringen av fiske med not utenfor vassdrag med anadrom laksefisk. Vi mener det er innført for strenge reguleringer for notfisket etter arter som sild, makrell og brisling.

I brevet til departementet viser vi til de retningslinjene fra Miljødirektoratet for regulering av fiske med not utenfor vassdrag med anadrom laksefisk, som kom i 2021.

Disse retningslinjene har ført til at Statsforvalteren i flere regioner har revidert sine forskrifter for regulering av fiske i sjø ved utløp av vassdrag med anadrom laksefisk.

Dette har blant annet ført til at det har blitt forbudt å fiske med not nærmere vassdrag enn 500 meter, noe som i mange tilfeller betyr at det ikke er mulig å fiske på vandrende pelagiske bestander, som brisling, makrell, hestemakrell og sild uten å bryte regelverket.

Støtte i fakta

Vi påpeker i vår henvendelse at notfiske er en effektiv metode med minimal bifangst, og vi mener at de strenge og omfattende tiltakene som har blitt innført ved elvemunninger, ikke har noen empirisk og faglig begrunnelse når det gjelder påvirkningen på anadrom laksefisk.

Tilgjengelig statistikk fra Norges Sildesalgslag og forskning fra Havforskningsinstituttet viser at det er minimalt med bifangst av anadrom laksefisk i notfiske etter pelagiske arter.

Denne kunnskapen kan vi ikke se at Statsforvalteren tar hensyn til, ei heller har de vært i kontakt med lokale fiskarlag for å gjøre seg kjent med yrkesfiskernes bruk av de aktuelle områdene og grad av bifangst.

Statsforvalteren har heller ikke gjennomført undersøkelser av bifangst av anadrom laksefisk i et representativt utvalg pelagiske fangster.

Det er også grunn til å stille spørsmål ved om Statsforvalterne har tilstrekkelig myndighet og det nødvendige hjemmelsgrunnlag til å innføre så strenge restriksjoner på yrkesfiske etter pelagiske arter.

Forslag til løsning

For å ivareta et viktig kystfiske med minimal innblanding og et svært lavt karbonavtrykk, mener Norges Fiskarlag at Miljødirektoratets veileder M-2104 bør inneholde en føring om at dette fisket unntas forbudet mot fiske i munningsfredningssonen.

Ber om møte

For å drøfte Fiskarlagets bekymringer og våre forslag til løsninger, har vi altså bedt om et møte med Klima- og miljødepartementet.

Vi mener at et slikt møte vil være en verdifull arena for å diskutere hvordan vi best kan balansere vern og bruk av våre marine ressurser på en måte som ivaretar både fiskerinæringens interesser og miljøvern.