Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
28.03.2014

Godt besøk på velferden

Mye båt i Henningsvær

– Vi har hatt jevnt godt besøk. Det sier velferdsvert Vidar Lysvold på Fiskarlagets stasjon i Henningsvær. Tilbudet har hatt vinteråpent siden 3. februar og utover i mars har besøket tatt seg jevn opp.

Lederen i Fiskarlaget sier hans vinterfiske ikke blir det samme uten velferdsriskrem.

Norges Fiskarlag har velferdstilbud langs hele kysten. Tettheten er støst i de tre nordligste fylkene og under vinterfisket/Lofotfisket er det spesielt stort trøkk og etterspøsel etter tilbudet.

– På åpningskvelden var det tre fiskere som benyttet seg av den servicen vi kan skilte med her i Henningsvær, forteller Vidar.

På en gjennomsnittskveld er det mer enn 30 fiskere innom, mens det på goddager kan bikke 40 nå i toppsesongen, forteller verten.
I Henningsvær er det i hovedsak trøndere og helgelendinger, samt noen med lokal dialekt som er innom.

– Fiskerne etterspø både serveringen fra kafebordet og den sosiale biten og ikke minst benytter de muligheten både for å få en dusj og for å få vasket tøy, forteller Vidar.

Sammen med Anne Kari Bjøk Larsen deler han vertskapsansvaret ved velferden i Henningsvær. Det er tredje sesongen har denne jobben og det er spesielt to deler av jobben de trekker frem.

– Riskrem er et must. Føste året bommet vi litt og hadde ikke kremen klar føste kvelden. Vi var rett og slett ikke klar over hvor stor etterspøsel det var og hvor mye riskremen betyr for fiskerne, sier Lysvold.

Fra kveld nummer to var den saken på plass. En vanlig kveld går det 30 skåler med riskrem. I tillegg har de to erfart at klesvask er viktig, spesielt-for de tilreisende.

– Vi har to vaskemaskiner og to tøketromler og jeg som bor i Henningsvær er innom velferden også utenom åpningstiden flere ganger om dagen for å ordne med vask og tøk, forteller Lysvold.

Leder i Fiskarlaget Kjell Ingebrigtsen har siden 9. mars drevet fiske med base i Henningsvær, bare avbrutt av en tur til Russland og fiskerimessen i Murmansk i midten av måneden.

– Jeg setter stor pris på tilbudet ved velferden og det er ikke vinterfiske for meg uten riskremen som jeg får servert her, gliser Ingebrigtsen mellom munnfullene. Han er sent ferdig med leveringen denne dagen og berger med minst mulige margin å få servert kveldens siste porsjon med dessert og rød saus.

Henningsvær har de siste tre, fire siste årene fått et nytt oppsving som fiskevær etter at torskeinnsiget bragte fiskerne tilbake til det tradisjonsrike fiskeværet.

Nå i slutten av mars ligger det drøyt 50 båter i været, mens det gjennom sesongen har vært mer enn 100 ulike fartøy i havnen.

Fiskarlaget har også tre andre velferdsstasjoner som er åpne i Lofoten, Stamsund, Ballstad og Sund, mens det er en stasjon i Vesterålen. Den ligger på Myre.

De fleste av stasjonene i Troms og langs Finnmarkskysten har også åpent. En tommelfingerregel knyttet til åpningstider av velferdsstasjonene, er at de tilpasser sin åpningstid til fiskeriene i de enkelte havnene.