11.04.2025

God samling i Harstad

Fisk og seismikk

Norges Fiskarlag ønsker å invitere til et internt webinar/seminar om seismikk denne våren. Det er en av erfaringene vi tar med oss etter årets Fisk og seismikk som ble holdt i Harstad denne uka.

Maria Pettersvik Arvnes har fagansvar for arbeid med seismikksaker i Norges Fiskarlag.

Hun deltok sammen med rundt 80 andre da det årlige seminaret ble gjennomført over to dager denne uka.

Det er Offshore Norge i samarbeid med Fiskarlaget som gjennomfører dette årlige seminaret.

Mange fiskere

Hun rapporterer at det denne gangen var mange deltagere fra fiskerisiden, samt flere fiskerikyndige (FLO) blant deltagerne.

-Under seminaret snakket jeg også med flere om at det er behov for mer opplæring i hvordan tilgjengelig informasjon om seismikk og andre typer informasjon kan brukes av fiskerne, forteller Maria Pettersvik Arvnes.

Hun viser til informasjonskilder som Fiskinfo og muligheten til å hente denne informasjonen inn til egen kartplotter.

-Jeg drøftet dette med leder i Sør-Norges Fiskarlag Terje Eriksen. Han har mye erfaring fra Nordsjøen gjennom sin jobb som styrmann, og vi ser også for oss at det i et slikt webinar vil være naturlig å komme innom en rekke tema knyttet til seismikk og det arbeidet vi gjør for å tilrettelegge for en minst mulig konfliktorientering på havet, sier hun.

Tre av de som deltok fra Fiskarlaget i årets Fisk og seismikk var f.v. Frank Midtbø, Hege L. Eltoft og Terje Eriksen. Hege Eltoft er for øvrig landets første fiskerikyndige kvinne og i mai skal den erfarne fiskeren og styrmannen fra Lofoten for første delta som fiskerikyndig i forbindelse med seismikk.

Om seminaret

Maria sier hun oppfattet programmet som relevant, interessant og med flere klare oppfølgingspunkter; rett og slett en god samling.

Blant annet viser hun til at utfordringer med visualisering i kart og arealbeslag og hvordan informasjon og aktivitet på havet gjøres tilgjengelig.

Eivind Rinde fra BarentsWatch påpekte at «ingen vil ta ansvar for havet», og at mange erfarer at det er utfordrende å få oversikt, og at fordeling av ansvar mellom ulike sektorer synes uklar.

-Per nå ser jeg ikke klart hva som skal være neste skritt, men jeg tenker dette er momenter vi bør jobbe videre med internt hos oss, evaluerer Maria Pettersvik Arvnes.

Til info så har Fiskarlaget en organisasjonsintern «Arbeidsgruppe seismikk» som jobber tverrfaglig og i alle organisasjonsledd som blant annet vil følge opp momentene fra årets seminar.

Avslått AIS

-Vi deler også en oppfordring til alle fartøy om å ha AIS slått på, og ikke minst i områder med seismikk og petroleumsorientert aktivitet, sier Maria Pettersvik Arvnes.

Oppfordringen kommer etter at Equinor i seminaret opplyste at selskapet har registrert at fiskefartøy har vært i aktivitet, men uten at posisjonssystemet er slått på.

-Det er jo slettes ikke sikkert at dette er medlemmer av oss, og heller ikke så lett for oss å ettergå denne typen informasjon. Men jeg deler likevel oppfordringen, sier hun.

Kystverket opplyser at det normalt ikke er lovlig å slå av AIS, men det er åpnet for at en kaptein kan deaktivere systemet i helt spesielle tilfeller hvor identifisering av skipet kan true skipets sikkerhet.

Rundt 80 deltok under årets Fisk og seismikk i Harstad.