Ga tydelige råd
Innlegg på årsmøtet
Sondre Urkedal (27) tok til orde for stabile rammevilkår og var tydelig på det da han talte til årsmøtet og fiskeriministeren i Ålesund fredag morgen.
27-åringen er styrmann i familierederiet «Seir». Sammen med styrelederen i Sjømat Norge, Gunnar Haagensen og fiskeriministeren innledet de tre under Sør-Norges Fiskarlags årsmøte.
Fredagens første sak på agendaen under årsmøtet: «Regjeringens fiskeripolitikk og fremtidsutsikter».
Sondre Urkedal og Gunnar Haagensen har fått på seg mikrofonene og er klar til å ta over talerstolen etter fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (bak).
Autolinefartøyet «Seir» hører til på Grytastranda i Haram kommune og 27-åringens oldefar var en av de som stiftet rederiet tilbake i 1919.
Han påpekte at rederiet har stått for trygge og gode arbeidsplasser i 105 år.
-Og det vil vi gjerne vil fortsette med i minst like mange år framover, la han til.
Er tatt grep
«Seir» er en del av den konvensjonelle havfiskeflåten som stort sett består av fartøy som fisker med autoline eller en kombinasjon mellom redskapene autoline, garn og snurrevad.
Sondre tok en rask historietime for forsamlingen og minnet om at denne flåtegruppen bestod av 98 fartøy ved årstusenskiftet, mens de i dag er nede i 26.
-Dette er på grunn av en storstilt privatfinansiert strukturering, som var et heilt nødvendig grep å gjøre for å sikre både lønnsomhet og fornying i flåten, sa Sondre Urkedal.
Kostnadskrevende
-Den konvensjonelle havfiskeflåten leverer fryst råstoff av ypperste kvalitet, og selges som regel på auksjon og som kan benyttes i produksjonen av blant annet klippfisk og filet året rundt, men det å levere kvalitet det kosta og det er derfor kostnadskrevende å drifte med autoline, sa 27-åringen.
Det har vært en kraftig økning i kostnadene, som agn, bunkers og avgifter.
-Det kom derfor svært overraskende på oss da regjeringa la fram Kvotemelding 2.0 og at denne flåtegruppen skulle få reduserte andeler både ved å ta åpen gruppe fra toppen, men også ei omfordeling internt i lukka gruppe, påpekte den unge styrmannen.
Traff hard
Henvendt til fiskeriministeren påpekte han hvor spesielt krevende dette grepet er for de 26 fartøyene i denne gruppen.
-Den konvensjonelle havfiskeflåten har relativt lave andeler i torskesektoren på grunn av sitt historiske fiske i andre lands soner, sa han og viste til at ytterligere kvotenedganger nå legger enda mer press på fartøyene.
-I kombinasjon med nye reguleringer på tidligere uregulerte fiskerier står vi i dag i en svært krevende situasjon som vil kreve tålmodighet og kloke beslutninger i årene som kommer, sa Sondre Urkedal.
Samtidig fremhevet han som nevnt at forutsigbarheten som ligger i kvotemeldingen likevel er det viktigste.
-Det var gledelig at Stortinget kom fram til en bred enighet om kvotemeldingen i vår, og vi håper nå at denne meldinga kan stå seg i lang tid og skape den stabiliteten og den forutsigbarheten som både den konvensjonelle havfiskeflåten og resten av den norske fiskerinæringa fortjener.
Trenger lagspill
Sondre Urkedals analyse av fremtidsutsiktene er at det nå er spesielt viktig å arbeide sammen på alle nivå.
-Det blir noen tøffe år for oss alle i fiskerinæringa med lave kvoter på både torsk, hyse og blåkveite. I tillegg til en utfordrende situasjon på nye regulerte arter som lange og brosme, samtidig som vi har et økende kostnadsnivå i næringa. Det vil derfor bli svært viktig at vi alle speler på same lag i tida framover.
Sondre Urkedal var også tydelig på behov for lagspill både innover i organisasjonen og i samarbeid med myndighetene.
– Det vi trenger mest er konkurransedyktige vilkår på lik linje med våre kollegaer i andre land og samtidig må havforskningen får nok ressurser til å kartlegge viktige bestander i norske farvatn og med det gi oss presise og gode råd slik vi kan forvalte bestandene våre på en god og bærekraftig måte inn i framtida.
Sør-Norges Fiskarlag gjorde et omfattende vedtak i saken som du i sin helhet kan lese nedenfor.