Ga klare råd
Til Næringskomiteen
-Noen ganger kan forslagene vi kommer med være omfattende, og de bidrar ikke alltid til forenkling. Men, de er forankret i næringa og langs kysten, sa leder Kåre Heggebø under høringen av kvotemeldingen mandag.
Norges Fiskarlag var mandag formiddag første høringspart da leder Wilfred Nordlund (Sp) i Næringskomiteens ønsket velkommen.
Høringen gjennomføres ved at påmeldte deltagere får formidle et forberedt innlegg og komiteen kan deretter følge opp med spørsmål til deltagerne.
Norges Fiskarlag er i høringen representert ved leder Kåre Heggebø, generalsekretær Sverre Johansen og assisterende generalsekretær Jan Birger Jørgensen.
Også Fiskarlagets tre medlemslag deltok med hvert sitt innlegg i høringen; Nord Fiskarlag, Sør-Norges Fiskarlag og Fiskebåt.
• Nedenfor kan du lese hele Fiskarlagets innlegg. Vi gjengir her noen sentrale momenter fra vårt innlegg for komiteen:
Godt grunnlag
-Innledningsvis vil jeg si at vi fra Norges Fiskarlag er fornøyd med at regjeringen på mange områder har valgt å følge opp Fiskarlagets forslag og anbefalinger. Det mener vi sikrer gode og balanserte løsninger. Samtidig er det enkelte av regjeringens forslag vi mener vil ha svært negative konsekvenser eller som er mangelfulle, sa Kåre Heggebø.
Ressursfordeling
Fiskarlagets sterkeste kritikk av meldingen handler om at regjeringen foreslår å gå bort fra en langsiktig og tverrpolitisk enighet om at ressursfordelingen mellom gruppene skal ligge fast.
-Ressursfordelingen har i stor grad vært basert på omforente vedtak i Norges Fiskarlag, og har hatt stor legitimitet i næringen, understreket lederen i Fiskarlaget.
Han påpekte videre at regjeringens forslag om en omfordeling av torsk nord for 62°N rokker ved fundamentet for strukturtilpasningene som næringen har gjennomgått.
Trålstigen
Norges Fiskarlag har i våre innspill hele vegen pekt på trålstigen som fordelingsnøkkel i fisket etter torsk nord for 62°N, og at dette må innbefatte samme praktisering som var gjeldende fra
tidlig på 1990-tallet til og med 2020.
-Regjeringen legger med sitt forslag bare opp til en delvis gjeninnføring av trålstigen, og Norges Fiskarlag vil advare mot at dette forslaget vil forrykke balansen, øke konfliktnivået internt i næringen og medføre behov for ytterligere utredninger og oppryddinger, understreket han overfor næringskomiteen i Høringssal 1 på Stortinget.
Sildestigen
Norges Fiskarlag støtter også regjeringens forslag om å gjeninnføre sildestigen i fisket etter norsk vårgytende sild.
-Dette er en god modell, som i likhet med trålstigen prioriterer kystflåten i perioder med lave kvoter, påpekte Kåre Heggebø, samtidig som han tok sats og gjorde tydelig at Fiskarlaget er blant mange aktører som har omtalt Kvotemeldingen som for torskefokusert.
-Jeg vil derfor benytte anledningen til å framsnakke de mange andre fiskeriene som til sammen gjør at vi har en variert næring langs hele kysten. Jeg håper derfor at komiteen i sitt arbeid også bidrar til å sikre gode løsninger for hele fiskeflåten.
Flåteutvikling
Fiskarlaget har ved gjentatte anledninger tatt til orde for at det i tett samarbeid med næringen må utvikles et framtidsrettet regelverk for fartøyutforming, og at dette arbeidet må gis prioritet.
-Dette er også et sentralt miljøelement i arbeidet med grønn omstilling i fiskeflåten. Inntil et nytt regelverk foreligger, fremholdt lederen i Fiskarlaget.
Han gjentok deretter organisasjonens støttet til at det innføres en sammenslåingsordning, såkalt ID-kvoteordning, for fartøy med hjemmelslengde under 11 meter. Samtidig var Heggebø påpasselig med å understreke vårt klare innspill til den foreslåtte ordningen.
-Det gir ingen mening at regjeringen foreslår at sammenslåingsordningen bare skal gjelde i fisket etter torsk nord for 62°N. Forhåpentligvis er det snakk om et arbeidsuhell.
Fiskarlaget forventer at Stortinget sørger for å utvide regjeringens forslag, slik at alle fartøygrupper som i dag ikke har tilgang på strukturkvoteordning i adgangsregulerte fiskerier må omfattes, herunder sild, makrell og leppefisk.
Mange tema
Kåre Heggebø ga regjeringen tommel opp for å lene seg på Fiskarlagets forslag om at strukturgevinsten ved utløpet av strukturkvotene skal basere seg på organisasjonens kompromissforslag, den såkalte modell X.
-Fiskarlaget støtter regjeringens tilnærming hvor de legger opp til å behandle de mer
detaljerte problemstillingene knyttet til blant annet tildelt strukturgevinst, eksisterende
kvotetak og eierkonsentrasjonsregler i egne prosesser etter at Stortinget har tatt stilling til
hovedprinsippene for tilbakefall, sa han.
Han rakk også i sitt innlegg også å berøre tema som sjømatindustrien, salgslagene og ressursrente – før han i sin avslutning påpekte han – viste til at organisasjonen representerer hele bredden i næringen.
Samler næringen
-Vedtak fra Fiskarlagets Landsmøte og Landsstyre er meislet ut etter tøffe diskusjoner og grundige overveielser mellom stor og liten, nord og sør, ulike redskapsgrupper og ulike fiskerier. Våre innspill og råd har vist seg å stå seg godt. Landsmøtevedtakene fra Norges Fiskarlag har
stått seg over tid fordi vi har klart å balansere ulike hensyn. Det er derfor vi advarer mot å
forrykke denne balansen, sa Kåre Heggebø.
Fiskarlagets tre medlemslag deltok alle i Stortingshøringen mandag, f.v. Christian Halstensen (Fiskebåt), og til høyre er Nord Fiskarlag og Sør-Norges Fiskarlag som var representert ved sine ledere Roger Hansen og Terje Eriksen. Mariann Frantsen og Eirin Roaldsen representerer Pelagisk Forening i høringen.
Les hele Fiskarlagets innspill i høringen: