Fra 7 til 5 regionkontor
Fiskeridirektøren ville ha 3
Nærings- og fiskeridepartementet reduserer antall regioner i Fiskeridirektoratet fra syv til fem. – Færre regioner vil gi større faglig bredde og sikre bedre likebehandling, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.Â
I en pressmelding torsdag opplyser departmentet at den nye strukturen er besluttet i dialog med regjeringens to samarbeidspartier KrF og Venstre.
Slik blir den nye regionstrukturen:
- Region Nord vil bestå av tidligere regioner Finnmark og Troms med regionkontor i Tromsø.
- Region Nordland beholdes uendret med regionkontor i Bodø.
- Region Midt vil bestå av tidligere regioner Trøndelag og Møre og Romsdal med regionkontor i Ålesund.
- Region Vest beholdes uendret med regionkontor i Måløy.
- Region Sør beholdes uendret med regionkontor i Egersund.
De tidligere regionkontorene i Vadsø og Trondheim videreføres som fiskerikontor.
– Den nye organiseringen vil ikke medføre færre regionalt ansatte, men noen vil få endrede oppgaver og/eller arbeidssted. Fiskeridirektoratet skal fortsatt være tydelig til stede i Finnmark. Kompetansen skal opprettholdes der den er, sier Aspaker.
Fiskerikontoret i Vadsø vil fortsatt ha et særlig ansvar for krabbeforvaltning. Samtidig er det under etablering nye arbeidsplasser i Vardø i forbindelse med etablering av en felles analyseenhet for bl.a. fartøyssporing sammen med Kystverket.
– Det er viktig at direktoratet er tett på næringen. Fiskeridirektoratet er allerede en desentralisert organisasjon med plasseringer utenfor de store befolkningssentra. Dette prinsippet vil bestå. Samtidig er det nødvendig å tilpasse organisasjonen til oppgavene. Tilsyns- og kontrollarbeidet har over tid utviklet seg på en måte som øker behovet for spesialisering og brede kompetansemiljøer, sier Aspaker.
Tidspunkt for iverksettelse av regionstruktur vil bli bestemt av fiskeridirektøren. Det vil også være fiskeridirektøren som beslutter fiskerikontorstrukturen.
Holmefjord ville ha 3
Fiskeridirektør Liv Holmefjord sitt forslag var tre regionar, slås det fast i et oppslag hos Fiskeridirektoratet.
– Dette er eit skritt i riktig retning, sjølv om eg helst hadde sett at statsråden landa på tre regionar. Vi tar beslutninga til etterretning og skal sjølvsagt følge dette opp. Ein regionstruktur med fem regionar vil bli meir ressurskrevande, fordi vi truleg ikkje vil oppnå den same effekten som vi ville fått med tre regionar, seier fiskeridirektør Liv Holmefjord.
Fiskeridirektøren framhevar at eit viktig poeng med forslaget om tre regionar var å drive Fiskeridirektoratet meir rasjonelt og på den måten rigge forvaltninga for framtidas utfordringar.
– Eg legg til grunn at departementet har merka seg at vi no ikkje vil kunne oppnå same gevinst som vi kunne fått med færre regionar. Tanken har vore å leggje til rette for ein kompetent og effektiv forvaltning gjennom å byggje sterke fagmiljø, og der regionane kunne ta ansvar for fleire av direktoratet sine oppgåver enn i dag. Det er framleis aktuelt å delegere fleire oppgåver frå hovudkontoret til regionane, men omsynet til rasjonell drift og lik handsaming av like saker må liggje til grunn for framtidig oppgåvefordeling, seier Holmefjorhd.
Forhandlingar om fiskerikontor
Når fiskeriministeren no har bestemt seg vil fiskeridirektøren legge ein plan for gjennomføring av ny regionstruktur.
– Vi tar sikte på å gjennomføre vedtaket så raskt som mogeleg etter at ein del formelle ting er avklara, seier Holmefjord.
Vedtaket i Nærings- og fiskeridepartementet seier ikkje noko om fiskerikontorstrukturen og departementet har overlatt fiskerikontorstrukturen i dei nye regionane til fiskeridirektøren. Ei endring i talet på fiskerikontor vil derfor bli gjenstand for forhandlingar med arbeidstakarorganisasjonane, i tråd med avtaleverket i staten.