02.04.2025

Forventer mer kunnskap

Goliatvind, høringssvar

Norges Fiskarlag har bedt myndighetene kartlegge Goliatvind-anleggets påvirkning på sentrale fiskebestander før sluttbehandling av søknaden for havvindanlegget i Finnmark. Dette skriver vi i et omfattende høringssvar.

Det er Energidepartementet som har hatt på høring søknaden om konsesjon og søknad om unntak fra åpning av areal for utbygging og drift av Goliatvind, et demonstrasjonsanlegg for flytende vindkraftproduksjon utenfor Vest-Finnmark.

Norges Fiskarlags uttalelse er utarbeidet i samarbeid med våre medlemslag. Medlemslaget Fiskebåt har også sendt egen uttalelse i saken.

Setter spørsmålstegn

Norges Fiskarlag har som grunnholdning å være positivt innstilt til andre næringer. Det gjelder også for vindkraft til havs. Forutsetningen er at det må dokumenteres at dette ikke vil kunne ødelegge for havmiljøet, viktige gyte- og oppvekstområder, gyte- og næringsvandringer, rekruttering, sjømattrygghet og/eller for fiskernes driftsgrunnlag.  

Den planlagte lokasjonen ligger nordvest av Goliatfeltet, helt nord i Norskehavet, og er planlagt med fire til fem vindturbiner, hver på 14-18 MW. Anleggsområdet ligger utenfor norsk territorialfarvann. Dette området er ikke åpnet for fornybar energiproduksjon i dag.

-Dette er ett av spørsmålstegnene vi setter i saken, sier saksansvarlig Jan Henrik Sandberg.

Han viser i høringssvaret til at Goliatvind opplyser at departementet, i brev til dem den 28. november 2023, gikk god for at dette kunne karakteriseres som et test- og pilotanlegg, slik at søknaden om konsesjon kunne behandles uten at arealet var åpnet for utbygging av havvind på forhånd. Samtidig er det kjent at Goliatvind i mars 2024, allerede før konsekvensutredning og før søknad, ble tildelt hele to milliarder kroner i statsstøtte fra Enova.

-Dette er momenter som i sum gjorde oss bekymret, sier Sandberg.

Må forankres faglig

Han er også bekymret for det manglende kunnskapsnivået knyttet til havvind, og det Fiskarlaget oppfatter som hurtigspor i behandlingen av denne typen saker.

Norges Fiskarlags Landsmøte har blant annet påpekt at: «Nødvendig kunnskap må være på plass før oppstart av konsekvensutredninger og før eventuelle åpningsvedtak. Inntil dette er på plass må føre var-prinsippet gjelde.»

Norges Fiskarlag har lang erfaring med bruk av ulike metoder for utarbeidelse av konsekvensutredninger, inkludert Miljødirektoratets veileder. Vår erfaring er at metodikken ofte har blitt brukt på en måte som systematisk har undervurdert hensynet til havmiljø, gyte- og oppvekstområder, sjømattrygghet og en allerede etablert fiskerinæring.

Samtidig påpeker Fiskarlaget at positive effekter av omsøkte tiltak som regel blir overvurdert. Norges Fiskarlag har derfor flere ganger spilt inn våre bekymringer angående dette til myndighetene.

Jan Henrik Sandberg, seniorrådgiver i Norges Fiskarlag

Sandberg er bekymret for det manglende kunnskapsnivået knyttet til havvind, og det Fiskarlaget oppfatter som hurtigspor i behandlingen av denne typen saker.

Fiskarlaget har også lagt merke til at Goliatvind i mars 2024, allerede før konsekvensutredning og før søknad, ble tildelt hele to milliarder kroner i statsstøtte fra Enova.

Goliatvind skal altså etter planen fungere som et demonstrasjonsanlegg. Tiltakshaver legger opp til at det skal tildeles konsesjon utenom de ordinære åpningsprosessene, og uten at det først er gjennomført en strategisk konsekvensutredning. Vårt Landsmøte anmodet i 2023 om at utbygging av vindkraftverk til havs i størst mulig grad må skje gjennom ordinære åpningsprosesser, på bakgrunn av grundige strategiske konsekvensutredninger.

Dette stiller særlige krav til at Goliatvind må gjennomføre en god og grundig prosjektspesifikk konsekvensutredning, påpeker vi i vårt høringssvar, som du i sin helhet kan lese nedenfor.

Ikke helsvart

Vi var svært bekymret for Goliatvind sin opprinnelige plan for gjennomføringen av konsekvensutredningen. Da utredningsprogrammet var på høring, så var det kun satt av tre til fire måneder til dette viktige arbeidet.

Fiskarlaget konstaterer at Goliatvind nå har gjennomført et betydelig mer omfattende arbeid med konsekvensutredningen, enn det som opprinnelig ble skissert. Det er positivt. Fagrapporten, som beskriver fiskeriene, er etter vår oppfatning også god.

Det kan også nevnes at tiltakshaver siden våren 2024 har hatt en god dialog med Norges Fiskarlag med medlemslag. Her har flere av våre innspill til høringen av forslaget til utredningsprogram blitt diskutert og til dels hensyntatt.

Må etablere kunnskap

Selve lokaliseringen av det omsøkte anlegget er ikke veldig konfliktfylt med selve utøvelsen av fiskeriene. Imidlertid vil Goliatvind, ifølge konsekvensutredningen, potensielt kunne påvirke innsiget av lodde og torsk over en strekning på hele 50 kilometer. Dette vil kanskje kunne få effekt på gyting, rekruttering og fiskerier på disse bestandene. Slik kunnskap er det ikke minst et statlig ansvar å anskaffe.

Etter Fiskarlagets oppfatning må denne manglende kunnskapen skaffes til veie før søknaden til Goliatvind sluttbehandles. Vi stiller også spørsmål til hvorfor hensynet til sjømattrygghet ikke har blitt utredet, slik vi anmodet om da utredningsprogrammet var på høring.

Goliatvind opplyser ellers at selskapet har som prinsipp at erfaringer og kunnskap, som innhentes gjennom utbygging og drift av anlegget, skal være åpent tilgjengelig for alle. Prosjektet skal i tillegg være tilgjengelig for relevante forskningsprosjekt. Vi oppfatter det som svært positivt. Imidlertid forutsetter dette at det også settes av ressurser til slik kunnskapsinnhenting, både fra tiltakshaver og fra staten sin side, påpeker vi i vårt høringssvar.

Les Fiskarlagets høringssvar til Energidepartementet: